Saturday, October 29, 2011

things that heal me everytime i'm stress.

Assalamualaikum :)

being the first daughter in my family is a tough job.
harus menjadi lebih dewasa (which is i'm totally not), mature dan matang.
ok fine, sume pun maksudnye same. (-_-)

tapi dalam banyak2 keje sbagai kakak dan anak perempuan sulung,
keje yg paling best bg sy adalah memasak.
dua perkara yg anda harus tahu tentang sy : obses dgn memandu dan memasak.
yg memandu tu next entry pulak sy cite ;p
anyways, cooking is somehow one of my therapy if i have any problems.
makin stress hidup sy, makin byk sy masak.
sbb tu housemates suke kalau sy stress, sbb sy akan masak tak henti ;p

teringat masa kecik2 dulu. masa tu umur baru 14thn tp ummi
slalu impress herself yg masa 15thn dea dah masak lauk sume
for the family. lepas slalu kene perli2 mcm tu, i give uppp.
ok la. ok laaaa. sy masuk dapur n buat lawatan keliling dapur
dgn harapan terus pandai masak.
tapi jawapannya haruslah menghampakan.
pernah satu masa dulu, umi nak ajar masak lauk. jadi dia masukkan
bawang mesin dlm minyak panas n suh sy tunggu smpai naik bau. lepas
naik bau, umi suh sy masuk cili.
sbb mmg dah tak pandai masak, sy bukan tunggu smpai naik bau.
sy tunggu sampai hangus! ahahaha.
by the time dah hangus, sy jadi cuak gilee dan tindakan refleks
sy adelah masukkan air masak secawan dlm kuali tu.
bapak ah. mmg kene hentam yg teramat sgt lah time tu.
nasib baik umi tak pengsan tgk kejadian yg sungguh memalukan itu,
huah.


but after that, sy rasa mcm sgt tercabar sbb sy tgk umi
hari2 blh masak. sedap pulak tu. dah la dia byk keje,
tp kalau request nak mkn ngarut2 pun dia blh buat. kirenye tak perlu
tunggu esk kalau hari ni rasa nak nasi ayam ke, masak lemak cili padi ke.
kagum tahu tak?

so after that, sy mmg berusaha gigih utk belajar memasak.
setiap kali memasak slalu je kene marah sbb ade mende tak kene.
ye lah, umur baru 15-16thn.. ape lah sgt yg sy tau.
kadang2 tension jugak sbb sume yg sy buat, sume tak kene.
rasa mcm nak berlari keliling rumah je time tu.
tp lama2, daripada stress masak, sy jadi jatuh cinta dgn memasak.
bila masuk dapur rasa macam, mata bersinar2 n tgk stok makanan.
dari situ blh tgk, kalau bhn A cmpur B n C blh masak apa sume.
seronok bila ada perasaan mcm tu!

n sy dah tau taktik kalau taknak kene marah ngn ummi
bile masak.
masak time tgh2 malam sbb time tu sume pun dah tdo ;p
yes, sy sanggup bgn pukul 2 pagi semata2 na try masak.
mmg sengal. tp masa tu je sy blh cuba masak apa2 yg sy nak
tanpa halangan.
kalau menjadi, esoknye blh bwk g skolah.
kalau tak jadi, buang terus. sobs.

my mum n farah adalah pengkritik tegar bile sy balik rumah.
tp best sbb sy jenis yg tak puas ati slagi dey all asyik kutuk je.
contohnye, kalau lauk A tu masa mula2 farah ckp tak best langsung,
sy akan usahakan n buat byk2 kali smpai dea cakap, mm, ok la.
tahu tak, ok la tu maknenye sedap sbb farah sgt ego. haha ;p

tp apa2 pun, i never love doing things like i love to cook.
lagi2 kalau dapur best n cukup kelengkapan semua.
it simply gives me satisfaction.

bila kita dah slalu masak, nanti akan byk
perkara yg kita akan remind ourself utk jadikan
makanan tu lebih best. kire macam tips utk diri sendiri.
as for me, this is random ok :

1. if nak buat jemput or cekodok, guna air suam utk gaul the
ingredients tu sume. jgn guna air panas atau air sejuk. ni
utk jadikan jemput tu lembut n gebu.

2. nak tumis sambal, biar masak atas api tu lama2.
sambal akan tahan lebih lama n lebih sedap.

3. kalau masak daging n nak bg daging tu lembut tak liat,
masa rebus letak daun nangka 2-3 helai.

4. utk buat sambal, masa tgh tumbuk ngn lesung batu tu
letak gula skali. ni utk bg rasa pedas tu pedas yg sedap n
also colour dea akan lagi vibrant. kirenye kalau tumbuk cili
merah, warna merah tu akan enhance lebih :)

5. utk cake yg guna gelatine, masa nak dissolve gelatine tu
guna air panas/ susu panas n kacau2. lepas tu
letak dlm microwave so that gelatine tu tak
berketul2 masa kite letak dalam adunan cake.

6. don't ever put your cream cheese yg tgh frozen dalam microwave
kononnya nak cepat cair. end up cream cheese tu rosak. biarkan
cream cheese tu lembut sendiri guna room temperature.

7. utk buat sushi, nasi tu kalau nak lebih sedap jgn mix ngn cuka biasa.
letak apple vinegar.

tu je la kot yg teringat kat kepala ni skang.
sume pun based on apa yg slalu buat..
u guys ada apa2 tips utk dikongsi?
let us share! :D

lunch t/hari td sorang2. buat carbonara je since it's the simplest.


till then korang,
have a nice weekend! :D

38 comments:

  1. suke baca blog fatin coz byk input psl masakan..thank ea..

    ReplyDelete
  2. hebat la awak fatin.
    ktorg semester ni de minor subject which is kene msuk kitchen and masak2 eventhough xde kaitan ngan course.anythings extra info kte tukar2 share ngan you!

    http://vnazone.blogspot.com/2011/09/meet-greet-famous-blogger-fatin-suhana.html

    nak jmpe fatin lg :)
    *tbe2 plak kan*

    ReplyDelete
  3. tengs..byk tips mskan yg br tau,fatin i wish i can try ur cooking one day..msti sdap =)

    ReplyDelete
  4. bagus fatin muda2 lg dh pandai masak.. akak dh kawin ni br thegeh2 nak blajar masak n br 1st time tau kalu nk wat cekodok gune air suam.. thanks 4 d tips dear.. :)

    ReplyDelete
  5. sepatutnya kat hostel setiap ipta nie mmg kene ade kitchen sendri untuk improve kan gegurl kat sini yang duduk dalam hostel ini memasak kan.. since i dari boarding school, masuk plak matrik and universiti, nak ke dapur tu hanya lah time cuti yanh kejap kejap sahaja.. jadi tak boleh lah nak sentiasa masak macam fatin.. huaa... best sungguh bila pandai masak ni kan.. hihihi

    ReplyDelete
  6. FS mmg awesome..sy yg bljar msk stat umur 7 Tahun pun tak seterer FS..sy jgk ske msk tp cbuk dgn keje je...

    ReplyDelete
  7. waa..dah la cantik, pandai masak lak tu.. untung la bakal husband..
    dear..nak sangat jumpa dengan FS..

    ReplyDelete
  8. terliur tengok gamba, bukan gamba cili tapi gamba bawah tuhhhh. ;)

    ReplyDelete
  9. i just realized our similarity,
    really love a good kitchen and equipment's! complete with all the stuffs!especially modern thingy,right?
    mmg rasa puas and 'menggila' kat dapur sensorang..ahahaha..

    ReplyDelete
  10. yumm yumm.bestlah kak fatin pndai masak!sy ni masak jgk tpi xdela pndai sgt,kna byk practice nii :)

    ReplyDelete
  11. hai fatin..bleh x klau kiter nk request resepi kt fatin..^^...
    kiter x pandai masak, tp tngok entry fatin psal masak2 ni..terus bersemangat jer..hihihi

    psstt : firts time comment entry fatin..sbelum ni jd silent reader jer..:)

    ReplyDelete
  12. bestnya pandai masak...
    nyummmyy nyummmy

    ReplyDelete
  13. waaaaa! hebat nye sis! tabik spring! :D

    ReplyDelete
  14. untung la bakal husband akak nnti, huhu. eh, akak bole masuk masterchef ni, hehe

    ReplyDelete
  15. tersentuh hati lelaki mhayati entri awk hari ni...as long awk mmg bakal wife2 yg dicari bakal laki yg bertanggungjawab,soleh, & berilmu...buat yg terbaek fatin..-MA-

    ReplyDelete
  16. waahh..dpt petua dari FS..kne praktik kn nie..thx u :p

    ReplyDelete
  17. bez kan pandai masak nie..mak salu pesan suh blja masak tp saya MALAS..hahaha..so then smpai skrg xtahu masak lg.. :(

    ReplyDelete
  18. boleh lah dtg rumah fatin main masak-masak lepas ni. hahaha. awat tak masuk masterchef?? :D

    ReplyDelete
  19. utk wt ckodok,nk lembut mmg pki air suam.tp klu nk ye sgt crunchy,pki air panas y tol2 panas.y menggelegak 2.sedap :-)

    ReplyDelete
  20. sama lah kita kak fatin.. suka memandu and memasak.. lagi2 kalau sorang.. huhu

    ReplyDelete
  21. mmg kelebihan you la dear..suka memasak kan :)

    ReplyDelete
  22. dida pon suka memasak tp sangat malas nak mengemas! haha

    ReplyDelete
  23. Wah mcm sedap. Mesti sedap. Nape tak masuk masterchef hehe

    ReplyDelete
  24. macam-macam boleh masak ek.oh!terasa sgguh kerdil diri ini T_T

    ReplyDelete
  25. 13 nov nie, sy dah 18 thun..n sgt mmalukan yg sy nie x pndai n x suka nak cooking..for me, cooking is complicated n messy sometime.. hahhaa... but, after this, i need to learn from my mum..i need to...if i fail in cooking, maybe no guys do not want to marry with me...hahhaa...

    ReplyDelete
  26. Things that "heal". when the subject is plural, the verb followed must be plural as well. :)

    ReplyDelete
  27. ske bce blog awk!!sbb awk pndai dlm sume nyee...sy jge mahu jd mcm awk..tehee^_^

    ReplyDelete
  28. Ur cooking never impress me,,,lalalalala
    End up pedas smpai nk kluar air mata kalu kak tin uat sambal indo ><
    Muahahahaha

    Pengkritik makanan terhebat nie :D

    ReplyDelete
  29. waaa fatin..akak salute kt awk la..pndai msak..akk umo 31 pn boleh msak menu melayu je cam msak lemak cili api (since org nogori), sambal n yg simple2 la..but fatin pndai msak western oso which is so impressive...akk pn anak sulung, n mmg sgt2 suka memasak..seriously sama ngn awk..kja lain like bsuh n gosok bju, kemas sume tu mls sket (tp of coz still kna buat la kn), tpi klu msak, bgi kt kita, mmg sronok kn..

    glad to share same hobby with u...

    ReplyDelete
  30. hi....emm...kita nk share pndpt jea...nie tertkluk pada yg no 4 tu...ibu kita kta kalau bubuh gula dlm smbal atau cili yg d tmbuk akan mnyebabkn cili tu kurang pdas...n berasa mnis...biasanya kita guna garam kasar msa nk tmbuk cili buat smbal tempoyak...sbab lada snang nk pcah....tpi kalau buat lada kicap style jawa memang bubuh gula kn...

    ReplyDelete
  31. saya suka baca blog akak sbb awak suka masak. dan tetibe diri ini ada keinginan nak masak! Hihihi. Nanti share lah lagi resipi :p

    ReplyDelete
  32. fatinn..dahla cantik..comel..pandai memasak pulak..bertuahla sape jd suami si fatin ni...:)

    ReplyDelete