Thursday, February 23, 2012

cooking and me.

Assalamualaikum!


when it comes to food, i always feel excited.
lebih2 lagi kalau masak sendiri.
sejak balik kuantan ni slalu masak lauk je la
sbb it's an everyday meal.
kalau tak letih balik keje baru buat kek, kuih or ape2 yg
perut ni terasa nak makan.

kat sini nak share ngn korang mcm mana nak buat kuih gunting.
paling simple. paling mudah. tp nampak mcm susah nak buat.
kire kalau korang nak buat doorgift ke mase bertunang ke kawen ke,
buat sniri je lah. then letak dlm bekas omey2. motif doorgift? tssk.
dulu2 slalu buat byk2 then simpan dlm tupperware.
smbil study/tgk tv, makan mende alah ni.
sedappp. sedar2 dah habis. ehes.

what you need :
kulit popia 4 segi (saiz kecil)-byk jual kat bhgn frozen food kat mall.
1 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar air kosong

tu je.
iye, itu sahaja.
cara2nya :

1. campurkan tepung gandum ngn air dan letak dlm satu bekas.
2.ambil kulit popia dan 'tap' kan air tepung gandum tu ke atas nya.
jgn byk sgt nanti jd lembik.
3. ambil bucu kulit popia dan start menggulung sekreatif mungkinnn.
4. gulung2 smpai dah tak boleh gulung. then ambil gunting potong
stick ni td mcm potong cili. potong serong2.
5. panaskan minyak di atas kuali. agak2 minyak dah panas, goreng
kuih tu td.
6. bila warna dah start kuning keemasan, angkat dan toskan.
7. siappp!

so mcm ni la gayenye kuih gunting tu ye.
topping sy letak gula icing, so manis2 skit rasanya.
korang blh try letak serbuk kari ke, serbuk nestum (nestum+gula+garam sikit= blend),
or anything yg korang rasa ngam ngn perut korang.
:)

bile balik rumah tak sempat na ambil gambar lepas masak,
sbbnye slalu mkn terus. sobs.
bile dah habis baru teringat. antara makanan yg sempat snap
sebelum sempat smpai ke perut :


nasi briyani


red velvet cake
lauk2 melayu

i want to blog about cooking since it's one of my passion,
harap2 sy rajin lah update blog ni dan rajin ambil gambar selepas masak ;p
till then, take care people!

28 comments:

  1. sis nak resepi kek velvet boleh tak? mengidammm :/ thanksss :D

    ReplyDelete
  2. kenapa red velvet tu nampak cm kek coklat je?

    ReplyDelete
  3. nanti kite letak recipe yee :)

    ahahaha.. ade kisah disebaliknye! sy g letak cocoa powder lebih. that's y jadi mcm tu. but i love the taste. lepas ni mcm nak ikut resepi lebih cocoa, tp warne kurang comey la. uhu.

    ReplyDelete
  4. hehhe nak resepi olso, fira pun mcm mengidam jugak red velvet hehhe (^-^)

    ReplyDelete
  5. sy pon suke makan kuih gunting tu..lagi2 kalau disira dgn sambal..yummy...untung la kak fatin pandai masak...saya ni tak reti pon..tsskk..sedih!!

    ReplyDelete
  6. akak cantik! nk resipi red velvet! :)

    ReplyDelete
  7. nk wat la kuih gunting..ley mkn mlm2..hihi

    ReplyDelete
  8. kek velvet tu cam terliur je wa tengok

    ReplyDelete
  9. sedap yang popia goreng tu tabur sekali nestum n susu tepung.. :)

    ReplyDelete
  10. nyum2..sedapnya...sis kena buat one day blogger datang rumah akak and akak masak nie =D

    ReplyDelete
  11. pakej lengkap nie..cantik,bijak n pandai MASAK..cayalah fatin, kept it up dear ;)

    ReplyDelete
  12. fatin, buat la blog pasal masakan pulak lps ni. hehe ;)

    ReplyDelete
  13. fatin nak resepi oreo cheese cake..please!!!! hihi

    ReplyDelete
  14. THNKS for this resepi!!! lame dh cariii, wahaa febret

    ReplyDelete
  15. waaaa pandai masak! best best! <3

    ReplyDelete
  16. kuih gunting? ke batang buruk? ke nama lain2?
    gaya macam batang buruk sebab guna kulit popia and gula icing kan. kalau batang buruk tambah tepung kacang hijau. pun sedap juga ^^

    ReplyDelete
  17. pandai masak cik fatin ni,,, gud2 n like2

    ReplyDelete
  18. kuih gunting tu cam senang.. nk cuba buat la...

    ReplyDelete
  19. kuih gunting cam snang nk cuba buat..

    ReplyDelete