Friday, November 19, 2010

berpesan sesama kita.

assalamualaikum ;)

gimana raya korban korang?
as for me. boleh la.
best juge sebenarnya sebab hari ni balik kampung
kat dungun.
kebetulan makcik ani buat makan2,
maka bertambah seronok dan lahap lahh sy makan
daging korban. aummm!
*pedulikan ngauman singe obesiti disitu.

raya pertama bangun lambat sebab pagi tu
tak boleh tidur n tertidur pukul 4 pagi.
lepas subuh tidur semula, budget boleh bgn pukul 7:30pagi.
sedar2 abah dah bising sebab tgk sy masih nyenyak tidur sambil
tersenyum2 simpul. *ok tuh tipu la kan. grr.
bangun2 tgk jam dah pukul 8 pagi!
umi, farah n bibik tak pergi surau.
jadi hanye sy yg perempuan yg pegi.
sbb dah lewat sgt, sy bwk kereta sendiri.
sedih betul dapat saf kat blakang2.wuu.
lain kali jgn online sampai lewat2 malam tahu!
tssk.
lepas smayang jd sibuk tibe2 sebab tolong2 orang surau
buat persiapan nak masak daging korban.
lembu2 kat situ mesti kecut perut tgk org dah siap
letak rempah sup dalam periuk besarr.
haih.
sedih sebenarnye tgk lembu2 tu..
tp. korban lebih afdhal ;)

as for today, kami ke dungun.
yeay!
entah makcik mane lah tu. wuu.

dalam kereta harus ade mag ini! utk idea bilik baru.
haha. i know. i know. semangat je lebih kan. ;p


sampai2 kami makannn.
ya Allah.. nikmatnye dapat makan!
bayangkan masa tu pukul 6 petang and that was my lunch.
uhuk.
masa kat rumah lapar sangaat2, tp taknak makan nasi.
tapi lapar sangat.
so end up makan meggi.
n habis 1 paket!
fyi, sy sangat susah habis makan meggi.
bile habis tu. maknenye lapar sangat3.
tssk.


n malam tu kami sedare2 lepak borak2,
n main permainan kat atas ni.
game ape ni ea org panggil?
serius tak teringat sekarang.
adus.
lepas tu hanna n qayyum sume ajak main kad.
oh mmg sy la plg jakun sekali kan.
asal letak je, dey all cakap,
"heeeeyy, mane boleh letak ni"
"ahahaha.. fatinnn! "
"*tahan gelak sebab asyik salah letak lepastu pecah gelakk."

wuu.
hampes betul tau.
tp menang jugak la kan one game even blurr2.
aha.

btw, there's something that attract me today.
bukan lah barang2 comel atau kucing atau baby.
tp input dari abah. yang bagi sy sgt berguna
utk bekalan hidup ini.

i had a long talk with abah tonight. teman abah driving
dari dungun ke kuantan.
abah bukanlah berasal dari golongan yang senang hidupnya semasa muda.
tp apa yang dia capai sekarang.
buat sy bangga. sbb dia bermula dari kosong.

sy bertanya apa yang abah slalu amalkan.
abah ckp dia ikut nasihat seorang yg tinggi
ilmunya. tak igt nama. sorry. uh.
kata org itu :

(kurang lebih beginilah)

"orang muda, ikut amalan ni.
Insya-Allah dipermudahkan dunia akhirat.
pertama. jangan tinggal solat.
kedua. jgn menderhaka kpd kedua ibu bapa.
ketiga. sebelum tidur ampunkan segala dosa bg
mereka yg berbuat sebarang kejahatan kepada kamu, minta diampunkan
dosa2 mereka, dan mohon supaya Allah ampunkan dosa2 kamu sebelum ini.
bangun dari tidur pula, ampunkan dosa mereka yg berbuat sebarang kejahatan
kepada kamu semasa kamu tidur dan minta diampunkan dosa kamu kepada Allah
sekiranya kamu ada berbuat sebarang dosa semasa tidur."

kadang2 tuhan tak bagi kita
kesenangan dalam bentuk harta benda.
tetapi Dia limpahkan kita dengan
kebahagiaan dalam hidup.
atau mungkin rezeki yang sederhana tetapi
sentiasa ada dan tidak putus2.
janganlah kita iri hati dan berbuat jahat pada org
yg ada kelebihan pada mereka.
kerana mungkin.
tuhan sedang menguji kita.
dan iya. mungkin juga.
kesenangan itu ujian dari Dia.
ingatkah kita padaNya sewaktu
senang?



goodnight people ;)

20 comments:

  1. huhu game di atas itu di panggil 'ceper'..tak tau la kalau lain negeri lain nama...

    betul petua ayah awak sgt berguna..

    ReplyDelete
  2. betul tu che wan. setuju sangat. kadang2 orang tu miskin harta tapi hidup senang bahagia. susah senang tetap terima ujian dari Nya. this is nice dear, thanks for sharing babe. nite too :)

    ReplyDelete
  3. dayang redzuan : ouh ea? aaa. sy rase kat gannu panggil lain. tp serius tak igt skang! huaaa. kenape nii. tssk. btw, ceper tu negeri mane yg panggil? bole bajet terrer kalau org tanye. hehe ;p

    fah : that's y. akuh pun kadang2 ade jugak la jeles2 ni. tp. bila fikir2 balik.. no point. redha n usaha lebih baik ;))

    ReplyDelete
  4. such a good advice...betul 2 fatin.
    insya-Allah..tengs coz sharing,hee ;)

    ReplyDelete
  5. saya duk perak..sini panggil ceper..mainan cikai tapi best...haha..bnyk training boleh je jadi terer..kalau nk lah..haha nnti sukan asean kite cadangkan game ini..

    ReplyDelete
  6. fatin, i like this post. ada pesan dari ayah awak. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  7. dan : no worries wak.. sy pun ambil dr abah sy. sharing is caring ;)

    dayang : ouh.. ahaha. bole2. congkak, tintin, batu seremban pun kite masukkan skali. baru hebaaat! ;p

    elly : hee. thanks dear.. ;))

    ReplyDelete
  8. teengok gambar main tutup botol, terus mengimbau zaman kekanak gua

    ReplyDelete
  9. selalu bce blog kat fatin~~
    suke2~~(^_^)

    bhase pon sempoi jew~
    *nak jemput ni*sudi2 la betandang ke blog yg xseberape nih~~ (--")

    http://kosebukpehal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. salam cik fatin.

    betul sgt2, if kita amalkan Insya-ALLAH akn dipermudahkan. Kesenangan tak dipandang melalui harta, klu byk tp hati tak tenang pun x guna kan. Syukurlah dgn sgla pemberian nikmat ALLAH wlu sekelumit sekalipun. semakin kita bersyukur semakin ALLAH tmbh nikmat kita. Terima kasih atas peringatan ini, jgn kebahagian dan ketenangan hanyalah dgn kembali pada ALLAH YANG SATU.

    ReplyDelete
  11. ed kelija time raya qorban hari, but nasihat orang tinggi ilmu boleh dijadikan pedoman.. insyallah.

    ReplyDelete
  12. game tuh orang johor panggil 'ceper' jugak
    hehehe

    ReplyDelete
  13. suka entri kali ini... part pesanan tu yg terbaik

    ReplyDelete
  14. mr feckry : ahah. sronok oh tgk. hee.

    syeera : thanks syeera! orait! i will ;))

    cik diya : wassalam. betul2. skop kesenangan yg tuhan bg tu luas. ;)

    saed : alah ye ke. kesian2. tu kire berkorban jugak lah kan. aha. oraits ;)

    syazwana : ouh eaa? sume pun ceper! nanti na tanye couzin la panggil ape. huhu

    radin : thanks radin! ;)

    ReplyDelete
  15. sukenye input yang ayh fatin kasi tuh..nak amalkan sesamelah...ouh itu bukan permainan penutup botol ke..pun x tauw nama scientific die..haha

    ReplyDelete
  16. baca ape yang abah fatin cakap tu buat saye insaf..akan amalkan amalan tu mulai hari ini :))

    ReplyDelete
  17. suke advice tu. bersyukur dgn apa yang kita ada.

    ReplyDelete
  18. syafiqah : thanks syafiqah ;) ahaha.. same goes here. tatau name saintifiknye. adess.

    shatirah : sy pun mcm tu wak..jom2 ;)

    eesyaheera : betul2. syukur ;)

    ReplyDelete
  19. great post! esp on the words of wisdom from your dad tu. its inspiring n an eye opener. always good to get advices from those who've gone thru it all n strived.

    may Allah bless u n family

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah..abah fatin mst sgt ikhlaskn..nk juga jd org seikhlas tu..amin..

    ReplyDelete