Friday, January 18, 2013

several things that i saw this week.

Assalamualaikum and hi people :)

betul lah orang kata, di setiap kekurangan atau perkara yang kita kurang suka, terselit kebaikan. frankly, last few years i don't really fancy my home area in kl. i love the house and the neighbours but not the area. maybe because some people told me it is a black area plus dengan orang negro tiba2 ada, plus emosi tak terkawal dan berimaginasi jenayah2 yang lagi pelik. jadinya, sy sentiasa tak berapa nak ambil kisah keadaan sekitar. kuar rumah, start kereta and off to work/meeting client/ etc. 

my home is near to school so it is quite packed whenever the students have finished their classes. but i love to see them. suka tgk gelagat orang. ahah. anyways, that is not what i want to tell  you about. last few days as i drove back home, and it is quite late at night. masa dekat simpang rumah nampak this one kid still pakai baju sekolah and naik motor ayah dia. mula2 macam nak marah kenapa ayah dia bawak slow sangat. bila makin dekat.. rasa bersalah sangat2 sebab i just noticed yang motor tu motor untuk orang cacat. and the son, really love his dad because he hugged his dad so tight that i can see his dad is smiling. mungkin korang tak rasa, tapi as a very sensitive person.. i take that as a lesson.. seorang ayah walaupun tak sempurna, dia tetap menjalankan kewajipan dia sebagai ketua keluarga dan melindungi anak2 nya. well yeah, i cried dalam kereta. lembut sangat hati i ni kan?

the next day, i was so lazy  to drive my car sebab taknak mengharungi jemm. penyelesaian terbaik, naik lrt since tempat yang nak pergi dekat dgn stesen lrt. after dah settle semua kerja, sy pun balik semula using lrt. so masa dalam lrt tu, there's just me, indian lady around 40, lonely school girl, another school girl with her parent. i sat at the corner when i saw this indian lady asking several questions to the lonely chinese girl. looking at her physical, i must say she's around 8-9 years old. the indian lady is very worry about this girl since she went to school alone everyday, using lrt. and she is just a small kid.  then i looked at the other school girl with her parent. eventhough her parent might not fetch her using car from school, but they do their best to accompany her. both of them is there for her, not like the other girl. i felt so sad and it turns out to be depressed. i take that as a lesson.. be grateful for what you have. other people might not have it eventhough you might think it is very basic. bersyukurlah.

another case happened yesterday. i didn't eat anything untill it was 6pm since i have lots of work and meeting people. just had my coffee and plain water during the conversation. so around 5, thanks to mueiz, he accompanied me to have my early dinner. while we had our dinner, i saw him looking several times at this one family. i don't see anything weird, in my mind maybe he misses his family or he wants his own family. haha, ok not funny. so when we already finished with the food, he drove me back home. in the car, dia keluarkan  kertas parking dan bg pada saya. then he asked me to read the handwriting written at the back of the receipt. terkejut jugak lah, ni order makanan ni. apasal ada air bandung nasi lemak semua ni. i was puzzled, then i asked him why and what is this. he said the family that i saw him looking several times, both husband and wife bisu. so masa nak order makanan tu they had trouble with the sign language and they ask for a pen and paper. mungkin orang kat situ tak berapa faham, so mueiz gave them a pen and since he himself doesn't have a paper, he just gave his parking ticket to write down the order. in the car, he told me how lucky the couple are sebabnya kurangnya dosa mereka cakap perkara2 yang tak perlu. mengumpat orang, mencarut, etc. mungkin ada, tapi i bet tak sebanyak orang seperti kita.. betapa kekurangan seseorang itu sebenanya untuk menjaga dia daripada perkara2 yang tidak elok.. maka, bersyukurlah dengan apa yang kita ada dan gunakan kelebihan itu seeloknya.

in the end, i should be thankful to have a home in kl. certain people have to rent every month and deal with strangers. i need to be thankful. sometimes, surroundings could trigger you to think deeply about you, yourself. Alhamdulillah. Thank you Allah for what you gave to me. salam jumaat semua :)

21 comments:

  1. sy sedih n terharu baca cita sis fatin. macam sy pun agak snsitif n lmbut hati wlaupon luaran sy agak kasar. hehhe.. kalau terjumpak orang2 tua yang jual benda2 kampung dekat pasar malam, saya rasa macam nak jaa beli suma bnda yang orang tua tu jual. sbb benda2 kampung, orang dekat bandar kurang beli.

    one more thing, kdg2 sy mengeluh ngan kkurangan diri. tp, bila tgk n tringatkan orang yg bedridden n down sydrome, cepat2 sy bersyukur.

    ReplyDelete
  2. i'm touched dear..good writing...n yet the most important the message u wrote for us..thanks dear..(sobsss, menitik air mata baca)..

    ReplyDelete
  3. Kita kena selau beringat, kalau kita susah ada lg yg lebih susah drp kita. Kalau kita rase hebat sebenarnya ada yg lebih hebat drp kita. Kesimpulannya, kita mmg patut bersyukur dgn apa yg Allah berikan, kerana semuanya hnya pinjaman di dunia. =)

    ReplyDelete
  4. Good entry Fatin. That's y I loveeeee reading your blog! *tersentuh sangat* yang penting jangan lupa untuk bersyukur ;)

    ReplyDelete
  5. good witing. good entry.

    kadang kadang kita selalu ignore apa yang terjadi sekeliling kita. and kita terlalu banyak sangat merungut itu ini even myself. maka benrsyukurlah. setiap yang berlaku di sekeliling kita ada pengajaran.

    thanks fatin for sharing this :)

    ReplyDelete
  6. dekat area ofis i ada sorang wanita tua (ikut pangkat i dah boleh panggil nenek). sangat kesian sbb dah bongkok sesangat tapi gigih kumpul kotak2 plastik2 tin2. nak anta recycle kot. amik upah sapu kawasan pekan tmpt keje i. tiap kali tengok i nak nangis je rasa. sbb bongkok dia mcm kita tgh rukuk tu. tapi gigih keje utk sesuap nasi. i belum ada kesempatan nak borak dgn dia sbb dia pun sibuk kan nak sapu sblm kenderaan byk. maybe dia takde anak takde family takde sape2 dlm dunia. i selalu fikir mcm mana la nasib i bila tua nanti.

    ReplyDelete
  7. we could learn lot from what we saw each day.. thanks Allah

    ReplyDelete
  8. sedihnya.....ya la semua tu nmpk simple tp terkadang kita xsedar sekeliling kita boleh dijadikan pgajaran n peringatan utk diri kita...

    ReplyDelete
  9. betul apa yang tuan tanah perkatakan....tapi zaman sekarang berapa banyak anak yang reti menghargai? jikalau tidak mana kan rumah orang tua2 tumbuh macam cendawan.

    ReplyDelete
  10. Thanks for sharing this beautiful stories, it does make us think again, and apprciate what we got.

    ReplyDelete
  11. this post make me realise how beautiful life is. Allah The Almighty

    ReplyDelete
  12. jadi, sentiasalah bersyukur. :)

    ReplyDelete
  13. Love your 2nd last paragraph. My mom always remind me abt that too. Bcs...I'm half deaf :(

    ReplyDelete
  14. this is why i love to read your blog, kak fatin! cerita2 yg boleh menggerakkan hati dan pemikiran :)

    ReplyDelete
  15. entry yg sgt bagus..terharu sgt..menitis air mata masa bca entry nie,,,,

    ReplyDelete
  16. fatin, thanks for this inspiring post. =') Allah is the best planner, He know everything, yet we didnt know anything.

    I love ur blog fatin. being ur silent reader for one year hehe. salam ukhuwah <3

    ReplyDelete