Tuesday, September 17, 2013

resepi : fruit tart

Assalamualaikum and hi :)

Semalam kite dah janji nak bagitahu apa dia yang kite buat masa stress kan.. soo.. perkara kedua yang sy buat adalah.. memasak atau baking. kalau time stress memang masak dia lain macam. sebab nak masak banyak2 benda dan kena sedap. kalau tak sedap, stress balik sambil buat lagi sekali. memang horror sebenarnya. perkara ini diakui oleh ummi sy sampai pernah satu tahap dia tak bagi masuk dapur. sobs. pernah satu ketika dulu stress apa entah tak ingat dah, setiap hari ambil order untuk kek. carrot cake, chocolate cheesecake, red velvet, chocolate moist cake. puas hati, ai stress tapi dapat duit. boleh gitu? aha. tapi masalahnya kalau orang tak order pun memang buat, makanya sebab tu lah sy cepat sangat naik berat badan. bahaya betul (-_-')

semalam stress, buat fruit tart. resepi asal boleh tengok dari blog cik mat gebu. suka sangat tengok blog dia. memang impian dari kecik2 dulu nak pandai masak semua benda. paling2, kalau dah kawin nanti buat baca yassin ke, birthday ke, baby shower ke, boleh masak sendiri je. jauh betul fikirnye kan.. sigh fatin nih. 



sy ada buat beberapa changes dalam resepi tu. sebab di kl ni, dapur terhad dan tak besar macam kuantan, jadi malas nak guna banyak barang dan sepahkan tempat sebab lepas tu kena kemas lagi. penat den. takpe2, asal masak dapat release stress :')

untuk chocolate masakan tu, sy tukar. sy guna chocolate Hersheys sebab.. sedap. ehe. dan instead of custard filling, sy gunakan cream cheese. sy biasanya guna brand tatura sebab rasanya lebih sedappp dan a bit murah (ini yang kite mahu ye tuan2 dan puan2, murah dan sedap).

yang hancur jangan risau, selamat didalam perutku :')
resepi filling cream cheese :

250g cream cheese
8 sudu besar fresh milk
1 sudu kecil perasa vanilla
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus lemon

campurkan kesemua bahan tu dan pukul dengan mixer. kalau nampak a bit keras, tambahkan lagi fresh milk. oh ya, sy letakkan filling ni menggunakan piping bag supaya lebih kemas. sebelum letak filling cream cheese ke dalam bekas tart, sy letakkan filling blueberry sikit. then sy tutupkan dengan filling cream cheese. hmm. sekarang tengah konfius tart ape lah namanya ni pun. blueberry cheese tart atau fruit tart. 

tssk. 

apa apalah asal sedap dimakan. ihiks.




as for topping sy letak strawberry and kiwi. tak letak croquant and piping jelly sebab tak jumpa nak beli dekat mana. bila tengok balik gambar ni, i should actually put more fruits on it. baru nampak tempting.. kan? huhu.


well that's all from me. terima kasih singgah! take care lovelies :)

24 comments:

  1. Replies
    1. alala.. cepat gi beli dekat kedai sbelah! ;p

      Delete
  2. serius suka tart kcik mcm nie. nak2 cheese tart. huwaaa swallow. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah. awk try la buatt. puas hati sebab kadang2 org jual rase mcm mahal je. huu..

      Delete
  3. aduhhh.. kalau lah edem reti masak.. T_T

    ReplyDelete
  4. bertuahnya lah bakal suami.dah ler cantik,lemah lembut, pandai masakkkkkkkk! kebaboom! MEMANG GEMUK LA ENCIK SUAMI fatin!!! hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehemm. bab nak bagi incik suami gemuk tu mmg dalam list la. yg lain2 tu tak tahu laaa. hehe!

      Delete
  5. Kak Su...

    saya selalu makan coklat... tapi masalahnya kebanyakkan coklat tak de COP HALAL (MALAYSIA) ataupun COP YANG DIIKTIRAF JAKIM..

    saya harap.. kak su jgn makan coklat-coklat yang takde chop HALAL JAKIM ye.. sbb saye rasa coklat yang kak su makan di atas tiada cop halal, betul kan???

    ReplyDelete
  6. Wah!!!bgs la fatin ni,stress rjn lak..klu ain stress xlalu makn:-(

    ReplyDelete