Monday, April 18, 2016

Merchantrade e-remit - so easy to use!

Assalamualaikum and Hi,


Panas betul Shah Alam and KL sekarang. even dok dalam rumah pun boleh berpeluh. bahang dia ya Allah.. panas nya lah hai. sampai sekarang ni kalau ada kerja kat luar samada buat awal2 pagi atau lewat petang/malam. yang lain dok dalam bangunan je. sobs.

Haritu kemas rumah the whole, tapi sebab extra bersepah (tssk apekah) jadi rasa macam tak kemas kemas rumah ni. Makanya panggil la orang kemas rumah yang only a phone call away. Panggil 2 orang terus biar cepat sikit rumah ni bersih. Bukan apa rumah Fatin now banyak kucing, total ada 9 ekor. since the kitten yang 5 ekor tengah nakal, ade je la perbuatan terlampau yang mereka lakukan. tu tak termasuk bulus2 dey all lagi kat lantai. huah.

Anyways, nak dipendekkan cerita panggil la akak bersih rumah. n after dah bersih rumah tu dey all cakap la yang susah nak hantar duit ke Indonesia sebab kena beratur. Masa bagi dey all sangat berharga.

Same goes to my friend's maid and Kak Sopiah (helper kat rumah umi). Bila nak hantar duit ke Indo je macam satu perkara yang susahh. tapi kena buat jugak sebab anak2/tanggungjawab kat Indo still ada. Bila nak hantar duit, dahla kena beratur panjang, lepas tu caj yang dikenakan mahal, and orang yang menerima duit pun dikenakan caj, so kira double la the charges.

Bila dengar dey all cakap pasal susah nak hantar duit ni, Fatin teringat pasal satu servis penghantaran duit, iaitu e-remit! E-remit adalah produk dari Merchantrade Asia Sdn Bhd, salah satu syarikat non-bank remittance yang berlesen dan antara yang terbesar di Malaysia! e-remit adalah servis penghantaran duit secara online, so kalau nak hantar duit tak payah bersusah-susah line up di kaunter, boleh hantar wang terus melalui website www.eremit.com.my atau download je app eremit, sesuai untuk pengguna iphone dan jugak android!

So apa kelebihan hantar duit pakai e-remit? Well, pertama sekali memang lebih mudah! U all hanya perlu ada online bank akaun dengan mana-mana bank di Malaysia. Lepas tu, e-remit menawarkan kadar penukaran matawang yang kompetitif, disamping caj perkhidmatan yang rendah and…orang yang menerima duit tidak dikenakan sebarang caj! So disitu dah save time and save money!



Kalau nak guna servis e-remit ni, sebenarnya senang je! Pertama sekali, u all kena download app e-remit atau pergi ke laman web www.eremit.com.my dah buat pendaftaran online. Bila you dah daftar, you kena lakukan verifikasi dokumen. Verifikasi ni kena buat satu kali sahaja, dan iainya dilakukan untuk menjamin keselamatan pengguna, supaya masalah seperti ‘identity theft’ tidak berlaku. Nak buat verifikasi ni tak susah, u all cuma perlu bawa passport (untuk warga asing) atau MyKad ke mana-mana cawangan Merchantrade Asia Sdn Bhd. Ada 69 cawangan diseluruh negara, so tak susah nak cari cawangan yang terdekat. U all boleh pergi ke website e-remit untuk cari cawangan yang berhampiran. TAPI, kalau u all duduk area Lembah Klang, u all boleh call je customer care line e-remit at 03-7724 2070 dan minta pegawai e-remit untuk datang berjumpa dengan u all untuk membuat verifikasi! Ini adalah servis percuma yang ditawarkan oleh e-remit untuk menyenangkan kerja u all! Especially for people yang sibuk dan tak ada masa untuk ke cawangan Merchantrade, this free door-to-door verification memang terbaik! So, pegawai e-remit can even visit you at the office or your home to do the verification for you.













Lepas verification dah settle, you can use e-remit straight-away untuk hantar duit! e-remit menawarkan perkhidmatan penghantaran wang ke 9 negara, iaitu Indonesia, Singapore, Pakistan, India, Bangladesh, Philippines, Myanmar, Nepal and Sri Lanka. Bila you hantar wang ke 9 negara ini, memang u all akan enjoy exchange rates yang terbaik dan juga caj perkhidmatan yang rendah! Sebab tu Fatin rasa untuk mereka yang mempunyai pembantu rumah, memang inilah cara paling mudah dan berbaloi untuk menghantarkan wang bagi pihak pembantu. Kalau u all ada anak-anak yang belajar overseas contohnya di Indonesia or Singapore, then e-remit boleh help you save cost bila hantar duit to your kids!


Ni dia info tentang Merchantrade Asia Sdn Bhd dan e-remit secara lebih detail:


Merchantrade Asia Sdn Bhd is Malaysia’s leading licensed remittance company with 70 branches and 302 agent locations nationwide. Their core businesses activities includes money service provider and mobile virtual network operator which has produced plenty of product and services offerings including e-remit.

As a successful local company, Merchantrade is affiliated to Sumitomo, Japan and Celcom-Axiata, who has helped the business expand through their investments in providing the best services at a global standard.

www.mtradeasia.com

E-remit is a Secure Online Money Transfer service by Merchantrade Asia Sdn Bhd, the largest non-bank remittance service provider in Malaysia. The secure online remittance service currently provides its services to 9 countries; Indonesia, Singapore, Pakistan, India, Bangladesh, Philippines, Myanmar, Nepal and Sri Lanka through its user friendly online portal.


Recently, e-remit has also launched the e-remit mobile app, the first of its kind in Malaysia. Available on both google play and app store, users can now enjoy remittance on-the-go to 9 countries with eremit’s easy to use and convenient app.

e-remit offers the best exchange rates with low service charges for its customers, with a delivery time of 1 working day depending on the country, making them at par with their global competitors. I understand that there are a few places that also had online transaction for this particular thing.


e-remit is also now in partnership with MoneyGram, one of the world’s leading money transfer providers. Via e-remit’s portal, users can now send money to over 200 countries and territories using MoneyGram’s services. To use MoneyGram services, users must access e-remit via web. Currently, MoneyGram services are not available on e-remit’s mobile app, but will be made available in the near future.



Also known for their priority in safety and security, e-remit’s transactions occur over secure
SSL (Secure Socket Layer) connection as well as firewalls with advanced security systems. In addition, the website is certified by VeriSign Secure Seal (VeriSign) and supported by Financial Process Change (MEPS-FPX) and the International Association of Money Transfer (IAMTN) proving that e-remit as one of the safest and secured money transfer service.



Overall, e-remit is easy, convenient, safe & secure, plus offers competitive exchange rates, fast delivery and low services charges! So I guess after this, if any domestic helper/maid comes to my house or even people I know who employ maids.. I will recommend e-remit to them!



Till then,
Take care people !

1 comment:

  1. Salam. Nk tanya brp lama tempoh sampai kpd penerima guna servis nie ya? Ty in advance

    ReplyDelete