Saturday, May 21, 2011

challenge yourself.

assalamualaikum :)

awak2 semua sihat?
for me, just a minor headache. normal for me actually.
sobs.
tak apelah! hari ni mahu bercerita tentang perubahan.
mengapa perlu berubah?
apa yang mendorong kita untuk berubah?
n mcm mana mahu berubah?

well basically i'm not trying to give a speech about this lah kan ;p
tapi ini berdasarkan pengalaman diri sendiri.
kata orang pengalaman sendiri lebih berharga dan lebih berinspirasi
untuk kita hayati :)

dari sekolah sy mmg jenis yang tak boleh duduk diam.
sy kene buat something selain dari belajar.
for me.. it's borinnggg. eheh.
tapi masalahnya.. sy pemalu. gosh. mungkin ramai tak tahu.
sy mmg pemalu since sekolah. tapi sy banyak berangan nak masuk
pertandingan ni lah, nak wakil sekolah masuk itulah..
haih.
so.. i decided to give a try for things that i THINK i like.
for me, masa sekolah adalah masa utk kita cuba semua
untuk tahu apa sebenarnya minat kita.
i gave a shot for debate, debat,menyanyi, pantun, syair, ping pong,
softball, kaunseling, etc..
dalam byk2.. mmg banyak la yg kureng kan. haha.
dah kate nak cube semua. huu.
i'm no good in sports. sobs.
but i found that, i'm more into arts.
kebudayaan dan bahasa.
that is soo me!
jadi, bila dah tahu apa yg kita minat..
senanglah utk kita ikut haluan tu.

n yes, sy admit sy MAYBE agak skema.
since skola org panggil cemtuh.
idk is it a good one, or the bad one. ceh.
maybe that's y sy nak sgt berubah,
cuba semua benda yg bukan akademik kat skolah
so that people will not called me as a nerd. or maybe, shy girl.
huahh.

then bila dah masuk uni, i want to make something. i want to change some more.
i want challenges.
so i registered myself to kelab estetika budaya (KEB) which i know,
i'll love it.
di situlah, segala minat sy berkaitan budaya berkembang.
basically, dlm team tu ada penyanyi, MUA, penari, MC.
sy haruslah menyanyi kan. ahah.
n disinilah sy ketemu sama my unbiological brother, annaseaskey :)
annas menari n MUA. so we've been grown up with this environment
n it's so fun n exciting!


gambar b4 perform. annas 2 dari kanan :)

then, sy rasa sy perlu berubah untuk tambah pengalaman lagi.
this is when i joined Majlis Perwakilan Pelajar (MPP).
ok so this is a LOT more serious than just singing or performing in front of the stage.
i have to sacrifice my time with friends, my weekend, my semester break.
but in return, i got a precious experience :')
for me, if you want to success, u should put a lot of effort and sacrifices.


time bertanding dulu. muke besar tak hengat. sobs.

ami, nik and nad. time ni kat office lama MPP. we have to deal
with students and Hal Ehwal Pelajar (HEP) like, everydayy.
sampai kadang2 balik hostel pun pukul 2 pagi mcm tu sbb nak settlekan keje.
mmg stress. mmg menangis. tp entah lah. maybe sbb kita buat dgn
minat, dan ikhlas.. after that, it wouldn't be a matter at all :)

nak buat event bagai kat uni pun ade yg MPP kene organize kan.
coz tuh mmg diantara tugas2 kami. so selagi dewan tak settle,
tak rehearsal, kupon utk students belum settle.. mmg tak balik hostel lah.
sobs. tp takpe, it turns out sy jadi lebih matang. n lebih confident bile
nak deal dgn students or org atasan.
n pernah skali tu, masa event kitaorg buat, tak cukup persembahan.
on the spot sy perform kat depan tuh haa. mmg mcm nak pengsan tgk
students ramai. keskes.

tuh masa diploma. masa degree, which is now..
i starts with modelling pulak.
mmg jauh betul tersimpang sebenarnya. uhuk.
entah lah. i guess what makes me try all this is because
i want to challenge myself.
selalu ckp kat diri sendiri ,
"kau blh buat ke?"
"boleh. kot. Insya-Allah.."
"buat tengok. tak payah nak kot. kot. sangat lahhhh"
huaaa. kene marah dgn diri sendiri. tssk.
tp bile berlumba dgn diri sendiri.. kita takkan rugi pun :)



kesimpulannya, cuba untuk cuba semua yang kita minat.
from there, we'll know our potential.
tak semestinya kita cuba 10, 1 tuh melekat.
kadang2 satu pun macam tak ngam ngn diri kita.
that's y.. keep on trying.
we can't stop.
bila jatuh, jgn menangis. bangun. dan teruskan perjalanan.
that's the best :)

btw, ramai tanye knape tak nyanyi dah sekarang.
mm. sy mmg dah taknak menyanyi. n i decided that.
harap korang fahamm :)
here, video2 utk tatapan korang kalau nak dengar.
tp ini time dulu lah. hehe.
sile2 lah ye ! :)






ini di uitm jengka bersame baloo. time malam alunan gemersik. we won! :)



n ini time kat palace of golden horses. perform for UM students :)

segale apa yg diatas hanyalah bertujuan utk berkongsi cerita dan
pengalaman. sharing is caring kot. tehee.

till then,
have a nice weekend people!

29 comments:

  1. best lah...seronok jd fatin..=)

    ReplyDelete
  2. hahahah lain nya muka annas. nampak ensem pulak kat gambo atas ni :D

    ReplyDelete
  3. aien : ahah.. kalau lah sy cter part sedih. sume pun taknak jadi sy wak :)

    cik epal : ahah.. annas hot ok! kalau dea menari dulu, sume org na tgk dea je. dea nari macho yang amaat. huhu

    ReplyDelete
  4. yeke? gonjeng gila muka dia dulu. hahaha <== kalau dia baca ni mampus kang. *larikkkkkkkkkkkkkkkk


    haha

    ReplyDelete
  5. hamboihh ! dah macam ct nurhaliza dah akk . i think i want to challenge myself be a dara.com model . ahakz ! :P

    ReplyDelete
  6. sedap ya suara kak fatin. mmg dulu selalu buat prsmbhn ye? ^_^

    ReplyDelete
  7. cik epal : ahaha..! boleh tagged annas neh, suh dea bace entry ngn komen2 neh skali! ;p

    amoi : eheh.. haa.. that's good! give it a try then :)

    syamimi fatin : biase je mimi.. dulu slalu la. skang tak dah. ahah

    ReplyDelete
  8. alorh~ nape taley tgk video tuh? huhu!

    ReplyDelete
  9. yeah!! miss Jengka...dang! muchies...hihihihii... nnt kte wat reuNi0n nk x?? haihhh..msti mcm2 cte ade kan...

    ReplyDelete
  10. comelnye muke kat banner tuh. hehe. entry yg mmberi inspirasi. cabarlah diri sendiri :)

    ReplyDelete
  11. sedap suara fatin..mcm dato ct..;)

    ReplyDelete
  12. rindu nk dgr sore kak ain. huhuhu

    ReplyDelete
  13. Besar nya poster pilihanraya. Sah-sah orang undi cik Fatin cun ni. Hehehe~
    By the way, kite same la. Pemalu, tak minat sukan, tak banyak cakap. Tapi kita tak boleh stay camtu sampai bila-bila. Kena ubah dan cabar diri sendiri lebih-lebih lagi bila dah masuk alam pekerjaan ke nanti :)

    LipIce tak tipu bagi hadiah :)

    ReplyDelete
  14. tq akak coz bg semangat,,,,sy na jgk berubah tp one thing yg sy afraid smpai skng that is ckp2 org yg berada di sekeliling kite:( sy x thu npe,,,sy sgt2 sensitif,,,even org tu ckp xde la truk mne pun but effect kt sy mmg besar,,,again,tq akak bg semangat! :D

    ReplyDelete
  15. hebadnye kak fatin..semua pun boleh
    diam2 ubi berisi..=D

    atul pun sama gak..

    tapi atul more pada dance..
    boleh geng gn abg annas..
    tapi skg abg annas more pd photo plak.

    ReplyDelete
  16. well said!adore you lah!hihi tapi segan lah nak to be an outstanding person.

    ReplyDelete
  17. ala, x boleh tgk video. unavailable katenye. sobs :'( oh btw, minat kite cam same je. but im more to dancing la. and i love modelling too. skrg tenga cuba nk mengaktifkan diri dengan outing and photoshoots. hee.

    ReplyDelete
  18. kagum dengan cik fatin :)
    berbakat + cantik = perfect!!

    ReplyDelete
  19. no wonder u guys won :)
    Sangat merdu dan gemersik suara sis fatin.
    I adore ur multi talents :)

    ReplyDelete
  20. u more into arts! same with me :)

    ReplyDelete
  21. waa..sya pun fatin juga...bngganya org yg brnama fatin ini..tapi bilalah sya mahu jdi brsinar mcm fatin suhana ini...hehehe
    tringin nk jdi the best..apa2 pun berusaha...think positive!!!

    ReplyDelete
  22. wahh...ingtkn annas tu abg kandung u. innocent sungguh gmbr die mse muda mudi dlu.
    cerita awk mmg mberi inspirasi...

    ReplyDelete
  23. Fatin, che ketinggalan zaman sikit xtau yg fatin tukar blog.. n awat gmbr ami, nik ngan nad je... gmbr liwau xde ke? hehehe... teringt zaman kita mase MPP dulu, skang takut skit nk jumpe fatin, mesti ade bodyguard keliling fatin... hehe

    ReplyDelete
  24. karok umah auntie malia jom.. dah cakap ngn dia dah ari tu.. dia ok jek... ke nak gi komplex je..

    ReplyDelete
  25. yunk suare u mcm siti nur haliza... haha

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. yup, nak tahu cmne fatin bleh menceburi bidang modelling ni?

    ReplyDelete