Monday, January 30, 2012

plant endorphine :D

Assalamualaikum.

I was so stress today since there's so much work to do. intern pun dah nak start! Stress yang amat sgt nye. Tssk. So i googled things that can make people happy.Dalam banyak2 perkara, i was attracted to this one thing : plant endorphine.Wuhuu. Apekah plant endorphine itu? Apekah? Apekah?Tak pasal2 haku stress balik ni sbb tak tahu apekah makhluk itu.Ok2. Utk mengelakkan daripada lebih stress, i read about it.

N it’s really interesting!

Tp sebelum tu, kene tahu beberapa perkara dulu. Endorphine itself is actually a hormone. Dalam badan kita byk hormone dan setiap hormone tu ada fungsi2 mereka yg tertentu. As for endorphine, it’s a happy hormone!

Yeay! Selain buat kite happy, hormon ni jugak berfungsi utk melegakan kesakitan. For example, muscle pain. Dgn adanya endorphin nih dlm badan kita, ianya dpt mengurangkan stress kpd kulit. Tapi it will happen kalau kita rangsang pengeluaran endorphin ni dgn sebetulnya lah. So mcm mana na merangsang endorphin ni keluar dgn banyaknye bak air terjun yg turun mencurah2 ke daun keladi? Err. Motif? Anyways, back to our discussion (ecewah ;p), banyak je benda2 yg kita boleh buat utk rangsang endorphin nih kuar. For instance, pegi bersenam dekat tasik titiwangsa 3 kali seminggu, berlari bertempiaran kat atas treadmill, dan juga makan cokelat Cadbury sehingga boleh sendawa mcm sponge bob. Scary. (-_-) well, u get the idea lah kan. Bersenam, keluarkan peluh, eating chocolate (yeay!) blh menyebabkan endorphin keluar dan korang rasa happy tersangatnye . wink. But please, don’t take morfin okeng? No, no, no. Cannot take lah. Me hatechu if u take that muffinnn.

Well, i’m done with endorphine. So what’s plant endorphine? Adekah ianya sejenis pokok dan kite blh tanam dibelakang rumah utk dibuat ulam ketika makan nasi dgn ikan goreng time lunch n dinner? The answer is yes! Aaa. Maksud sy, iye ianya adelah sejenis tumbuhan. Tp takdelah smpai nak buat ulam. Things that u shoud know about this plant endorphine :

· Sejenis tumbuhan yang boleh merangsang hormone endorphin dalam kulit dan mencetuskan happy feet. Silap, happy mood.

· Plant endorphin adalah sejenis tumbuhan yang diekstrak dari beri kering yang dipetik dari Chaste Tree.

· Ditemui oleh sekumpulan penyelidik dari Switzerland n tumbuhan ni byk ada di Mediterranean n asia..

· Tumbuhan ini sering digunakan sebagai ubatan tradisional untuk merawat kesakitan biasa.

· Melalui kajian yang telah dijalankan, tumbuhan ini mempunyai endorphin.

· Endorphin yang fungsi nya sama seperti hormone endorphin di dalam badan manusia.

· Dengan formulasi yang betul, plant endorphin juga dapat memberikan mood gembira kepada lapisan kulit luar (epidermis). Kaedah ini mampu mengurangkan stress kepada kulit.

· Dalam masa yang sama. Plant endorphin ini juga dapat menggembiraan kulit lantas mengurangkan kedutan atau garisan halus pada kulit.

I wonder. Kalaulah sy boleh dpt plant endorphine nih. Kulit nih blh menyanyi2 sbb kegembiraan. Ok tp tu scary lah pulak. Hmm. Kalau agak2 dpt jumpe plant endorphine nih silalah inform sy ye. Berminat sgt dahhh. Well, in the meantime i have to jog n drink a lot of water. Kesihatan sgt penting ye rakan2. Tak jage kesihatan nanti stress. Bile stress cepat sakit. Bile sakit tak blh buat kerja2 berat. Nanti tak pasal2, kene gangguan emosi ke ape kan. Mintak jauh la kan. Tssk.

Pokonya, kita haruslah gembiraaaa dan jgn stress. Taking care of your body is your way of telling god that you appreciate it :)


have a good day people!

23 comments:

  1. yay! abg jugaaaaaaaa! i really need that plantttt!!!

    ReplyDelete
  2. jgn stress2..epy je taw kak fatin!huhu

    ReplyDelete
  3. penah try zikir? aku dgr berkesan gak. free plak tu :P

    ReplyDelete
  4. kalau makan choc tapi xjogging2 boleh? miahaha..(makin bulat la gamaknye =.=")

    ReplyDelete
  5. maybe i need that plant too so blh la happy2 sja:)

    ReplyDelete
  6. jom kita cari plant tu..nk jugak..tskk

    ReplyDelete
  7. 1st time dgr psl plant nie..btw fatin nice sharing.. :)

    ReplyDelete
  8. xde picture of that plant?

    -FK

    ReplyDelete
  9. senyum and selawat,insyaAllah endophine paling mujarab dan percuma!thihih.owh yea,anis dah try tutorial hoodie bawal akak tu,its amazing!buat tutorial lagi yea.

    ReplyDelete
  10. Akak kan mmg sweet tauu. adore akak much! muahh!

    ReplyDelete
  11. never heard of that before. interesting! :)

    ReplyDelete
  12. fatin..i terjumpa planet endorphin dlm produk simplysiti,u know wat w/out hesitatd i bli produk tu..mood hapy =)

    ReplyDelete
  13. salam fatin, sorry la nak tanya soalan yg out of topic sket.. since fatin org kuantan, nak tanya the best dentist dkt sana dkt mana ye? mertua sy di sana, itu yg kalau balik sana xtau dentist mana yg okay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. klinik chan tk silap namanya.. dekat dengan mydin and 1blok dgn restoran taj. best dentist for me. sbb dia buat sgt2 beralus. try! a bit expensive. but, puas hati..=)

      Delete
  14. Senyum, tak perlu kata apa-apa, senyum pun boleh hilang stress juga.Awak jangan SOBS selalu =).

    ReplyDelete
  15. x pernah tahu lg pasal ni..thanks for sharing..:)

    ReplyDelete
  16. bru tahu psl endorphin ni.. tq for the entry :)

    ReplyDelete