Saturday, March 26, 2011

home is where the heart is.

assalamualaikum :)

sy di rumah tercintaaa di kuantan. it feels so good to be home.
puas :)
but i know, i can't be childish anymore.
balik rumah tidur lewat, bangun lambat,
makan served, etc, etc.
balik rumah hanya untuk weekend sgt sekejap.
so i need to make my 'balik-kampung' trip as efficient as possible.
*muke berharap jadi miracle. uhuk.

btw, semalam balik kuantan dah last flight dah pun.
sampai kuantan pukul 11 malam.
n i can't sleep. nak dekat pukul 4 baru lah terlelap.
n oh, tadi saje check blood pressure.
sungguh menghampakan sbb smpai sekarang takde perubahan.
bawah 50, atas 100.
agak2 bilelah miracle boleh terjadi dekat tekanan darah sy ni?
takpe lah, be positive.
selame ni mmg dah mcm tu.
takde ape2 pun.
cuak je lebih. heh ;p

n tadi takde keje.
semua orang pun busy ngn keje masing2.
my lil' sis pulak ade sekolah ganti hari ni, n ptg
ade tuisyen.
tinggal me n my mum.
n cik ngah yg dtg smalam:)
i was so bored that i came out with an idea to take
picture of area that i always be when i'm at homee.
excluding my room lah kan. ahah.


firstly, haruslah dapur! fave place ever!
kat sini lah boleh bake semua cakes, cupcakes, triffle n etc.
buat nasi ayam ke, nasi lemak ke..
n try resepi baru sampai tgh malam.
kadang2 kene tunggu semua tido sbb takut dey all mara
asyik buat keje kat dapur.
huaaa. i just love kitchen!
dah kawin nanti dapur haruslah paling cantik n lengkap!
tiba2 excited. eheh.

verandah. ke beranda? tssk.
rumah sy byk beranda tp kat sini kire my fave la.
sbb dea gelap tp cerah. aaa.
ayat berbelit di situ.
kiranya, kalau org tgk dari luar mcm gelap,
but once kita kat situ, cerah aja.
biasanya sy bace paper kat sini sambil stalk org lalu lalang depan rumah.
;p

selalu kat sini time petang2.
tp tu dulu. sekarang kurang dah sbb bile petang je dok kat beranda.
n sy mmg trauma sket bile duduk kat kawasan berumput n dekat dgn kolam.
coz sy takut katak.
i mean it okay.
seriouslyyy.

tempat ikan2 abah.
his fave place after went back from work :)

pondok ni kami satu family panggil wakaf mempelam.
coz ade pokok mempelam sebelah pondok ni, n umi asal
dari wakaf mempelam, t'gannu :)
usually weekend kami akan lunch kat sini anak-beranak.
lauk2 simple je : ikan singgang, sambal belacam, budu, ikan goreng,
sayur air/sayur goreng kampung n ulam.
pehhh.. walaupun sgt2 simple, tp inilah favourite kami semua.
stakat 2 kali tambah tu, normal!
ahah.

aaa. pondok ni sy jarang masuk.
actually it's a room.
sape agak2 balik lewat boleh la tidur sini.
kat dalam lengkap utk sebuah bilik.
dulu abah buat utk store, tp sbb nmpak comel
kiteorang buat bilik.
dah nampak macam rumah kampung dah pun.
boleh sambut raye kat rumah ni.
huhu.

did i told u that our family is a cat lover?
semuaaa suka kucing.
ni adelah rumah kucing kteorang.
i can spend half an hour-one hour inside their house.
bosan2 lepak sini la, ye lah, 13 ekor kucing.
mmg happening kot :)

n oh, sepanjang sy snap2 gambar td sy ditemani oleh
lily. she's a bangle. abg wan beli dia time kat australia.
sumpah gedik, tp baik.
tgk, nak amek gamba pun bajet superstar konon2 tak tengok camera.
uh, puhless la lily!

till then guys,
esok sudah balik ke shah alam semula.
final is just around the corner.
risauu. risauu.

bye then!

32 comments:

  1. canteknye umah~~ hee
    bak la sekor kucen tuh..

    ReplyDelete
  2. umah cw sgt tenang ;) boleh buat weekend vacation ni smbil bermain2 dgn kucen hehe! dulu pon i got around 20 cats, tp that was few years back. sekrang ni ade lik 5-6 and sume xfriendly. they dont even know my existance. sedih.

    ReplyDelete
  3. besnte umah kamu...nak tumpang tdo sehari dua huhuhu

    ReplyDelete
  4. i suka sgt part umh kucing! wish ada umah kucin besar camtuuuu

    ReplyDelete
  5. wow ! bestnyer rumah kak fatin :) terbaikk okayy ! one day nak ade tempat2 mcam rumah kak fatin :)

    ReplyDelete
  6. hidayah : have to agree with that :) rasa sgt tenang :)

    cikmegipama : huu.. thanks! aaa, kite syg semua wak. cemane na bg neh? ;p

    FL : ahah.. my frens pun dtg sini utk vacation kate mereka. umah kami biasa2 aja, cuma suasana nye tenang :) huaaa, byk kot kuceng! takpe, nak balik mesia dah kan, nanti piat2 sket dey all tuh. sombong sgt kan. hehe.

    fareha : hee.. sile2 ;)

    Ms. Mira Megha : ahah.. tp wak.. umah kuceng besar mmg best, tp maintenance na jage mereka2 tuh pun besar. juge bhn2 buangan mereka. huuu ;p

    ReplyDelete
  7. cantiknya kawasan rumah...
    nampak tenang sangat...
    siap ada rumah untuk kucing lagi...
    hehe...

    good luck for your exem...
    (n_n)

    ReplyDelete
  8. cantek sangat rumah fatin..masih mengutamakan ciri-ciri rumah melayu ;) thumbs up! ;D

    ReplyDelete
  9. Cantiknye your house fatin ! :)

    ReplyDelete
  10. wah, besarnya rumah fatin! memang tenang duk kat rumah ala kampung ni. Damai je rasanya^^

    ReplyDelete
  11. cantiknya bilik kecik tuh..mcm ada privacy skitla..hehe..sukelaaaaaaa

    ReplyDelete
  12. cntiknye umah u dear..
    rindu pulak ikt umah kt kg 2 :)

    ReplyDelete
  13. bestnya umh fatin!!! Casa impian kowt..best tol mkn budu ngn ikan singgang..huiii mmg mashukkkk;)

    ReplyDelete
  14. nie bru kawasan luar. lum lg area dlm umah ;)
    nice view

    ReplyDelete
  15. nak kucing awak satu. hehe. mak awak asal wakaf mempelam? dulu saya duduk kg Merbau Patah.sebelah wakaf Mempelam :P

    ReplyDelete
  16. eh.fatin..rumah ni kat kawasan mana ek?saya pn org kuantan jugak.sebab kawasan umah u ni cantek.

    ReplyDelete
  17. wah ..cantiknya rumah kak fatin.. :)

    ReplyDelete
  18. nanti nak pergi kuantan nak tido umah faten buleh?haha.

    ReplyDelete
  19. cantik!
    kalo sis dtg buat site visit bleh?
    ahahaa..;)

    ReplyDelete
  20. wah..cntik la rmah k.ftin..
    nmpak tnang je:)

    ReplyDelete
  21. cantiknya rumah kak fatin! tenang jee ;)

    ReplyDelete
  22. ahah.. thanks korang :) mmg tenang la kot since kat rumah pun ta ramai org. sunyiiiii sepii ;p kalau dtg kuantan roger2 lah ye. :)

    ReplyDelete
  23. rumah yang cantek. lucky u sis!

    ReplyDelete
  24. tenang je umah fatin...likelikelike

    ReplyDelete