Sunday, April 3, 2011

resepi mee rebus. [mudah dan senang]

assalamualaikum.

hari ni mahu share resepi mee rebus.
sumpah senang n cepat.
kalau agak2 semua bahan dah ade, dlm setengah jam dah boleh siap.
n smalam buat untuk family,
sekejap je dah habis.
sy sempat tambah sekali je.
yg lain abah ngn umi dah kebas.
sob.sob.
tapi tak apelah, at least puas hati lah kan
orang habiskan masakan kite :)

bahan2 :

1 paket mee kuning
sebiji bwg besar (dipotong seperti biasa)
4-5 ulas bwg putih (ditumbuk)
lada hitam (kuantiti ikut preferences. ditumbuk)
1 kiub sup ayam maggi
garam secukup rasa.
sawi (dipotong)
serbuk lada sulah (kuantiti ikut preferences)
isi ayam
udang (dibuang kulit dan kepala)

sambal :
5-6 biji cili padi (ni extra pedas. kalau kurang suka pedas, boleh kurangkan)
cuka
2 sudu kecil gula

cara-cara :


1. sediakan bahan2 seperti di atas.

2. panaskan kuali dgn minyak. (minyak letak sikit aje. agak2 just nice
untuk menumis je. kalau byk nanti mee tuh jadi mee minyak pulak kan. ;p)

3. bile minyak dah panas, masukkan bwg besar dan bwg putih tadi.
tumis sampai naik bau harum semerbak satu dapur korang.

4. bile dah naik bau, masukkan air. sy masukkan 4 cawan air. it's up to u na
letak byk mana. jgn byk sgt, takut nanti cair.
anyway, masukkan skali lada hitam, lada sulah n kiub ayam td.
kacau bg sebati kemudian masukkan isi ayam dan udang.
letak garam secukup rasa.

5. bila ayam dan udang dah masak, masukkan sawi.

6. tunggu sampai mendidih kemudian korang letak mee kuning tu.
tutup api kacau mee td supaya sebati ngn sup tu.


7. siap!

p/s - untuk sambal, kalau korang takde cili jeruk mcam kat rumah sy ni,
boleh la guna cili padi yg dipotong, letak cuka n gula sikit.
cili tu tumbuk dengan gula. (supaya gula hancur dan sebati dgn cili)
lepas tumbuk, letak cuka.
siappp. :)

aaa. sy tak sempat na amek gamba lawa2 sebab dah habis.
makanya gambar kat atas kuali je lah yg ada.
huhu.
selamat mencuba korang!

13 comments:

  1. kak fatin:hehehe,,u give me an idea ape nk masak ptg ni,,,tq!=D

    ReplyDelete
  2. simple nye mee rebus ni...thankz fatin, nak cuba plak la lepas ni^^

    ReplyDelete
  3. simple n senang~slalu tgk kakak cotton bwat pyh smpai xmau jejak dapur(sebab mls kna potong2)hehehe~

    ReplyDelete
  4. emm dapnya...bule la cuba pasnih...=)

    ReplyDelete
  5. wow..yummy..sedapnye kalau dpt makan panas2..hehe

    ReplyDelete
  6. MEE REBUS YANG NAMPAK SEDAP KEBABOM LAAH.:D

    ReplyDelete
  7. adeh. lapor memalam ni yang oi. tsk

    eyp, eypp, curik se gambo awop tepek kat belog. teehehehe

    ReplyDelete
  8. i tried it just now..mmg sedap!!! thxxx

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete