Tuesday, April 12, 2011

being selfish will not take u to anywhere.

assalamualaikum.

some people doesn't care about others. they just think about how to save themselves. sy tak tahu lah kenapa, tp sy selalu jadi mangsa dengan orang2 selfish macam ni. mungkin ini ujian sbb org tahu sy tak pandai nak marah2 ni. well people, lets take it generally. most people will have some time where they have to be 'a- bit' of selfish right? in that case, it's okay. but don't burden people that much. n don't do it regularly lah. setakat beli makanan dgn duit sendiri dan tak share sambil buat muke bahagia tgk kawan2 tgh lapar boleh consider lagi lah. sbb tu duit u, so tak apa. walaupun rase macam dea-takde-hati -usus-dan perut-ke- ape kann.

kalau diikutkan secara amnya, ade certain types of people yg mmg buat sy turn-off dan taknak kawan sampai mereka ubah cara mereka tu. dah la sy tak pandai marah, mencarut lagi la jauh. selawat je la sambil mata tahan airmata kann. haihs. emosi.

1. orang yg tak bagi signal time bwk kereta/motor.
sy mmg pantang kalau org tak bagi signal neh. mmg rasa macam nak pukul dengan hammer.
hah, kan dah keluar keringat maskulinku. uhu. bukan apa.. it's so simple to do and
it will help people around you. n PLUS, risiko untuk accident akan berkurang sebab
orang akan tahu which direction awak nak pegi. tak susah pun awak na
bagi signal. kalau yg bawak kereta tu, muka macam takde muka dah sbb tak tahu malu kan.
terus makan jalan org sbb tak bagi signal. lain kali kalau jumpe org macam tu
nyanyi lagu poker face kat dea skali. boria pun boleyyy. kalau yg motor,
bila dah accident org akan salahkan kereta sbb langgar motor.
padahal motor yg tak bg signal.
so how?

2. time duduk kat wayang.
ade certain orang kat wayang ni bila duduk then suka hentak2/ ketuk2/ seat kat depan dea.
walaupun ada org kat seat depan tu.
kita yg kat depan ni terpaksa lah tahan kerusi yg macam dah roller coaster tu demi
nak jaga si selfish itu mendapat kepuasan. *which is so childish.
sikit2 boleh la awak. kalau dah setiap masa.. tuh macam menyeksa.
sy pernah beberapa kali kena macam ni.
n semua yg sy kena tu, semua perempuan.
apa yg menggeramkan, bila sy dah bengang sy pandang lah belakang dan tengok org tu kan.
tp gadis itu hanya pandang sy seolah2 tak buat salah apa2.
ya rabbi, tak nampak agaknya dea buat seat org bergegar sume kan.
girls n guys, jaga manners korang okay.
*nasihat utk diri sendiri jugak.
last skali suruh bf je yg sound.
kita dah buat penuh adab, dea layan sebegitu.
kena lah kan.
btw, bukan dekat wayang je boleh kena macam ni. dalam flight, dalam bas, etc.

3. tak bagi seat pada mereka yang lebih memerlukan.
kalau dalam bas or train, silelah bg pada mereka yg lebih memerlukan.
wanita2 mengandung, org2 tua. mereka cepat letih.
janganlah sebab kita dapat seat tu dulu, then kita just pejam mata
je bila orang lain yg lebih perlu, ada depan kita sambil berdiri berhimpit2.
sad lah orang attitude macam ni.

4. tinggal kawan bila dah dapat apa yg diidamkan.
yg ni pun selalu je terjadi kan. or maybe, apa yg selalu terkena kat sayalah. baik je..
bila dah dapat apa yg mereka nak, buat2 tak kenal.
iye, mmg sad.
dulu masa sekolah ingatkan org2 macam ni hanya ada kat dalam drama je.
rupa-rupanya in reality pun banyak jugak.
tp tak apalah, awak buat macam tu pun.
awak tak kemana jugak.
Allah kan Maha Adil.

kat bawah ni video sy membebel.
sebenarnye ni baru bgn tido.
jadi muke haruslah sembab.
tak cantik pun. tp takpelah.
it's me :)


video

till then,
have a nice day guys :)

21 comments:

  1. memang bengang dengan orang selfish
    lagi2 tang signal tu lah kan
    and saya PALING pantang orang potong barisan
    rasa macam sangat selfish dan tak bertanggungjawab

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. yehhh saya setuju sangat ap yang kamu kata kan...tambah2 dalam tren...rilek jer budak2 muda wat bodo kpd yg org tua yang nak duduk...

    n 1 more saya nak add..hehehe...kepada couple jgn lah berpelukan dalam tmpt awam ok...tmbah2 dalam tren slalu sgt..kalo leh saya nk g tyer..werhh mak bapak korang xaja adap ker...or ko ni agama apa tgk ic...kalo islam..tlg buang jer..or padam kan..sbb wat malu weehh...hehehe tq...

    ReplyDelete
  4. salam ziarah..1st time dtg komen.. klau part kena hentak2 seat tuh sy pun pnah..tpi bukan dalm pnggung wyg...kat dalam bilik kuliah..x kisah la kat mna pun kan...mengganggu ketenangan org lain..sgt tak suka..kdg2 rasa mcm nk bgun hempuk kepala dia..hambek...dh jeling2 xfhm2 bhsa... =)

    ReplyDelete
  5. salam fatin ;)
    yup sy penah jmpe org2 mcm ni...skt ati!
    susah je cri kt.sng xcari...huh.

    ReplyDelete
  6. paling bengang sekali part yang no 3 tu.. tak bagi seat pada yang memerlukan.. penah time akak mengandung dengan perut terboyot2.. dalam train takde sorang pun yang offer seat diorang... buat dederk je.. muke tak bersalah pun.. ish ish ish.. manusia zaman sekarang dah kurang kesedaran siviknya.. huishh..

    ReplyDelete
  7. it is all about mentality problem. masyarakat kita mmg kurang sensitif dengan hal-hal yang macam ni. kita kurang terdedah dengan budaya menghormati hak orang lain seperti yang banyak diamalkan di negara-negara bernama besar sperti Aussie, NZ, Japan, and a few others..

    ReplyDelete
  8. buat baik pada semua orang, jahat jangan sekali

    ReplyDelete
  9. bile dah xde manners cam2 lar jadiknye. saba ye cik fatin.

    ReplyDelete
  10. kiter bsedang berhadapan dengan orang yang macam ni~;(

    ReplyDelete
  11. honey..
    sgt penting kite treat people equally..
    kalau selfish sgt2..
    one day..
    we will pay back..
    tengoklah nti org plak selfish ngn kite

    ReplyDelete
  12. hidup kita kena saling bersandar satu sama lain. saling pikir untuk kepentingan bersama. :)


    oo.. ni la fatin suhana ni..




    hugs <3,
    Yuyu Zulaikha

    ReplyDelete
  13. huhu ! sabar la ye sis . kalau sis bengang sgt ! g kat kawasan lapang , then jerit , insyaAllah puas. :D btw, org2 yg 'jual ikan' ni sesuai dok kat hutan je ,

    ReplyDelete
  14. bg sy manusia yg paling selfish ialah ibu yg cmpak pampers anak dlm public toilet mcm tu je..x fikir psal org lain yg nak guna toilet tu n perasaan mak cik cleaner tu nak kutip najis anak die :)

    ReplyDelete
  15. PALING TAK SUKALAH ORANG HENTAK KERUSI TIME SEDAP2 TENGOK MOVIE T_T

    ReplyDelete
  16. Setuju!
    No 4 paling naissss..huhu
    they will get any bad things in return. believe me.

    ReplyDelete
  17. fatin! it's a very good entry dear.
    sgt faham perasaan bila berdepan dgn org yg selfish..paling sedih if org yg rapat dgn kte selfish sgt.T___T

    ReplyDelete
  18. sama la..kite yang tak pandai nak tunjuk perasaan ni sering ditindas..orang selfish walaupun tak ke mana ,selalu bernasib baik..dengki pulak dgn orang selfish..haha..

    ReplyDelete
  19. kita kna jauhkn diri dgn org yg selfish ni bcoz kdg2 hnya mgunakan kita untk kpntingn diri dia sndiri..tp kdg2 kita xdpt lari dgn org mcm ni sbb ada yg tlh mjadi kwn kita sendiri..so bgi sy brterus trg dgn dia yg kita xsuka dgn prangai dia mcm 2..

    ReplyDelete
  20. excuse me..
    don't u have something else to share in ur mind?? talking about public behavior is so LAME n so pathetic.. u should stop complaining and start being positive.. anyway, is that all in ur head, all about fashion and human attitude?? don't u have anything great or good issue to share about ur study or future working field? this kinda discussion could bring to our BETTER FUTURE GENERATION like u said...
    so think about it..
    thank u for reading ^_^

    ReplyDelete
  21. Mampir nich...
    menarik sekali blog anda, dan saya sangat suka..
    Salam....
    oh ya ada sedikit info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon semoga bermanfaat...

    ReplyDelete