Tuesday, April 23, 2013

Maxis Norton Mobile Security

Assalamualaikum and hi.

kalau difikir-fikirkan balik, memang masih trauma masa kena samun 2 bulan lepas. satu handbag yang penuh dengan barang2 penting lesap. but luckily, i'm still breathing. Alhamdulillah. but i can't lie that i was so sad that there's so much important things that i need to do after the incident. buat ic, lesen, kad bank baru. cari planner comel (ni pun masalah okay sbb planner baru warna biru n nampak simple sangat last2 tak guna. ruginyaaa), dan yang paling penting, hp. nombor kawan2, sms suwet2 yg kite simpan (aww..) dan banyak lagi. rasa macam nak nangis dan hentak kepala ke dinding tanda protes. tapi terbantut sebab yang akan kesian hanyalah dreamer, my handsome cat. sobs.

tapi kan.. hmm. kalaulah. kalaulah ada servis untuk cari phone yang hilang..


like whaaaaaat? SERIOUSLY? kenapa ai baru tau sekarang?! since macam terkejut yang memang ada servis security macam ni, let me tell you zhe details so that korang boleh sama2 ambil Maxis Norton Mobile Security ni. for me, benda ni sangatlah penting sebab possibility untuk phone kita hilang sebab lupa letak dekat mana/ orang curi/ jatuh pastu kene langgar trak besaaar adalah sangat tinggi. we can't trust strangers. orang yang samun ai tu budak umur 18 tahun kot, muka baik lagi. siap tanya dengan penuh sopan santun lepas ambil my handbag, "ada apa2 lagi tak..?" sambil muka takut2. 

but ya, sy tak melawan sebab. there's 8 of them. kids nowadays. eh.

ok dah, kurangkan mengarut. meh kite cite kat awak apa sebenarnya Maxis Norton Mobile ni. ianya sebenarnya adalah satu aplikasi untuk Maxis customers untuk protect handphone dey all dari digital threats and also,  boleh locate, lock and even wipe data2 kita dari hp kita yg hilang or kene curi tu! best!

ada banyak jugak la features Maxis Norton Mobile Security ni bila kita subscribe thru maxis. and all of it are interesting! semuanya ada 6, which are :

1. Anti phising web protection : iolls boleh protect and mana2 sites yang contain malware akan dapat report using hp iolls. kelas kak tonn. 

2. Call & text blocker : kalau korang taknak orang2 yang tak dikenali atau terlebih kenal seperti ex bf/gf kacau korang, silalah block mereka. korang boleh block sape2 je yang korang nak n dey all takkan blh call or sms korang dah. yeay!

3.  Lost notice : ni kalau hp korang hilang atau kene curi, nanti hp kita akan dapat customised message yang berbaur, pulangkannn henpon aiiii. hmm. begitulah. sure scary bile orang mencuri, tetibe banyak pulak masalah dia. rasakan uolls. ;p

4. Remote lock : kita boleh lock device kite thru web atau sms so that pencuri henpon yang sangat jahat itu tak blh access data dan information kite. ini super like!

5. Remote locate : we can locate back our devices fast by pinpoints lost or stolen phones or table on a map.

6. Remote wipe : kalau agak2 hp kite macam tak dapat jumpa ke apa, kita blh wipe segala data dan information yang ada dlm internal or external memory. we can do this via sms or web. mudah sungguh :')

so korang, please.. cepat2 lah buat NMS ni. penting! we never know bila benda2 macam ni akan berlaku. at least kata orang, sediakan payung sebelum hujan. kalau dah rasa hp kita tu teramat penting dan segala macam data2 penting ada dalam tu.. silalah subsribe NBS ini fahammm.

about the price pulak.. boleh subsribe either weekly (RM1/week) or monthly (RM3/month) package. once korang dah subsribe kan.. korang akan dapat 1 month free trial! so untung u knowww.

how to subsribe? via Maxis UMB, dial *200# from mobile phone and choose Maxis secure. untuk 1-week protection : send ON NMS7 ke 20088 via SMS. untuk 1-month protection pulak, send ON NMS30 ke 20088

panjang lebar dah ai cite niii. subsribe okay? it's a good investment towards things that you love after all :) take care people!

9 comments:

  1. saya pun baru tahu ni.. senang la bila dah ada service yg boleh locate handphone hilang.. takut sekarang ni banyak kejadian yg tak diingini.. mintak simpang lah kan.. thx for the info! :)

    ReplyDelete
  2. Oh murah je..ingatkan mahal. boleh lah subscribe mcm ni. we never know apa yg akan jadi masa depan kan. Thanks kak for sharing :)

    ReplyDelete
  3. blh cari henpon yang dulu hilang x?hahaha...npla maxis baru nak buat this security..pe2 pown kena cepat2 subscribe nie 4 our safety...hehe, thanks fatin info nie..

    ReplyDelete
  4. fatin set je hp kalo pic lah suma auto save ke dropbox...tu pun safety jugak...mana tau hp yang kenak cilok tu orang guna amik pic...kita leh detect...hehehe

    ReplyDelete
  5. Pun baru tahu ni, thks ye!! Tapi yang tak best, i tak guna lagi line MAXIS. Uwarrgghhh.. Adakah kena tukar balik ke MAXIS? OOoo.. i kena check dulu line yang sekarang ada tak mcm Maxis Norton Mobile. Thks ye..

    ReplyDelete
  6. Sayang,
    function Norton Mobile sebijik cam Avast Mobile Security. Bezanya satu bebayar, satu lagi leh dapat protection yg sama dengan free. Norton cekik darah, antivirus untuk install kat pc@ mobile lebih makan banyak storage dan ram daripada yang sepatutnya kita guna. Dah penah guna Norton tapi separuh daripada virus yang Norton x dapat detect boleh di detect dengan anti virus yg lain, macam mana tu? banyak lagi free anti virus lg bagus drpd norton. Conclusion, bukan semua benda bebayar bagus daripada yang tak bebayar.

    ~Zack

    ReplyDelete
  7. Mesti trauma kan masa lepas kena rompak tu.. takutnyer.. :(

    ReplyDelete