Friday, April 26, 2013

trip2indonesia. (warning! too much photo untill u'll faint)

Assalamualaikum and hi :)





entry ni sepatutnya dah lamaaa kite update. but then.. i'm so sorry, i didn't have much time to spend.  thought that being a student was the most hectic life i would be. but i am totally wrong. it's 4 or 5 times more hectic than i expected. percaya tak utk buat entry ni sy kene cari 3 kali masa terluang sy? tu pun sebelum tidur dan selepas jumpe client. gigih tau bawak laptop lepas jumpe org kat klcc semata2 nak update belog. wuu. jadi, hargailah pengorbananku ini. *lempang sedas tetibe emosi. tssk.

dah tak payah nak emosi dan layan sangat perasaan tu. harini nak cite pasal trip2indonesia kite :) amaran ok, terlalu banyak gambar sebab malas nak buat part 1 sampai 3897393. so buat dalam satu entry sahaja. puas hati mak.

lepas nak happy2 naik KLM sebab dey all bagi business class, kami sampai lewat petang di jakarta. sampainya di sana, kami disambut oleh Pak doli, mbak Suci and Mia.  all of them are so friendly! Alhamdulillah..  yang bestnya, masa nak keluar kat departure tu, dey all letak kadbod yang bertulis "malaysian blogger". hewhewhew. tibe2 rase femes padahal takde orang kenal pun. proceed fatinnnnn.
ehmm.. kami dibawa ke satu tempat makan yang sangat romantic tapi ala2 vampire punye romantic sebab tempat ni malap2 je lampunye. 


haa.. nama tempat ni, Dapur babah. it's actually more less macam baba nyonya kat tempat kita. cina peranakan lah kot? i love the interior design of the restaurant eventhough somehow it looks a bit creepy. bukan menakutkan.. cumanya sy difahamkan pemilik kedai ni seorang yang suka kumpul barangan antik.dan barang2 tu dia letakkan di kedai. for me, kedai ni penuh dengan sejarah dan art! thanks to their workers yang tak jemu2 bagi tour kat restaurant ni untuk bagitau sejarah setiap barang2 yang ada di dalam kedai tu. i love history, so this place is a perfect place for me :)



shall we see the foodssss? ehemss



ni keropok kulit sapi ye uolls. ok lah rasa dia. 

ok . yang tadi tu hanyalah santapan sebelum makanan berat sampai. masa tu rasa macam dah tak sanggup makan dah. huhu.


presentation yang sangat memukau kami semuaaa :')

with the Indonesian government. was told that mereka ni orang2 hebat. thanks for the dinner!
lepas makan tu kami ke hotel! yeay! hotel sangat hebat. Millenium hotel tersangatlah best. sebilik dua orang. cuma annas je lah bilik sorang since he's the only guy dalam trip ni. untunglahhh. my roomate for the trip was super pretty yuyu :)


bangun pagi2 nampak view kota jakarta yang maceeet bangat. lepas breakfast kami terus ke Ancol Dreamland sebab nak ke pulau seribu.

always wanna snap this 'tukang gigi' pic masa g indo. this time berjaya! hehe.
Pulau seribu dinamakan sebegitu sebabnya terdapat beratus pulau di sekitarnya. jadi untuk memudahkannya, they called the place, pulau seribu. tak silap ada 115 pulau semuanya. banyak! dan some of them are really small. but then, terdapat sejarah yang tersendiri. i'm starting to love indonesia because they have a lot of history which is very unique. jom layan gambar2 masa kat kawasan pulau seribu :)

these pics were taken at pulau bidadari. we spent for a quite some time at Pulau bidadari since pulau bidadari have more facilities than others. siap ada chalet kat sini. boleh buat family day tau! masa kitaorg pergi pun ada family yang buat gathering kat sini. boleh rasa macam sewa satu pulau sebab tak ramai yang akan menetap kat situ satu2 malam. sangat privacy :)

welcome drink :)

ini syurga dunia.

tanda2 sunburn sudah kelihatan. tapi tak kesah lah. sebab tempat ni best. hehe.

we had our lunch here. ya Allah.. best sangat makanan kat sini! :')
lepas makan kami bersantai2 sambil tergolek depan pantai. perangaiiii. annas, shing dan yunshin dah buat photoshoot dey all ala2 next top model. makanya kami berempat (ida, ina, yuyu n me) melepak sambil baring2 dan jalan2 sambil melihat kebesaranNya :)






mula2 kami nampak ada bot kat tepi pantai ni. masing2 pandang masing2 sambil tersenyum. ngehngeh.


jadi kami pun makin dekat dengan benda alah ni. tibe2 masing2 jadi macam budak kecik dan berlari2 masuk kat dalam. huah.


see what happened when u left kids without parent? see? ketuanya adalah yuyu sebab memang cita2 dia nak memandu bot di darat. khennnn ;p


and lepas masing2 dah habis main bot2 dan berangan sebagai pilot bot dan penumpang, kami keletihan dan kepanasan. nasib baik lah kat indo ada air ni. my fave!

tipu kalau korang tak suka. tipuuu.

 dah2. jom layan gambar2 semasa di pulau2 ini :)



shing ku sayangg :)




asyik minummm je kan. dahaga sebab kat sini panas sangat.
 next kami ke pulau2 berdekatan. antaranya, pulau Onrust.






sebenarnya pulau onrust ni banyak sangat sejarahnya. i was really amazed with this small island. pada zaman belanda memerintah indonesia, pulau Onrust ni dijadikan sebagai tempat membaiki kapal. even James cook (penemu benua Australia) pernah baiki kapal dia disini.  di sini banyak kubur2 lama. antara makam yang paling sy ingat adalah makam Maria Van De Velde. Maria meninggal semasa dia masih memakai pakaian pengantin sambil menunggu kekasihnya yang belum pulang dari belanda. apa yang menyedihkan.. sebenarnya her beloved sudah meninggal terdahulu di sana. Maria bukan mati kerana bunuh diri, tetapi kerana wabak yang ada pada masa itu. so sad, yet sangat scary jugak lah.

this is also one of the history at Pulau Onrust. see. i told u banyak history. rasa mcm nak buat satu blogpost psl onrust island.
 ok done with pulau bidadari. proceed with the next day ya.

the next day we went to meet several designers. one of it is MIEN muslima boutique. suka sangat baju2 dekat sini. satu butik ni consist of several designers. sangat cool! walaupun kecil tapi penuh dengan kreativiti dan fesyen. yang penting, sesuai untuk muslimah :)

with one of the designer. lawa sangat di ni depan2.


ok jap, sebelum nak cite kat korang pasal other designers, nak tunjukkan kat korang hotel yang kami tinggal di Jakarta. Millenium hotel ni tersangatlah strategik tempatnya. only few km to mangga dua. and facilities kat dalam hotel ni pun terbaik. swimming pool yang super besar, gym yang penuh dengan facilities( i wish i had more time hereee) and yang paling best ada rooftop garden. serius cantik kat atas ni! tau2 je lah kan bile pompuan nampak tempat lawa2 ni harus nak ambil gambarrr. nasib baik la mereka semua faham. lolz.


at hotel lobby. besar dan sgt grand!

rooftop garden :)

baju lebih kurang. padahal tak planning pun. 

i really admire this piece of art that they put at the hotel lobby. they said it consist of 4 elements. earth, fire, water and wind.
back to designer's shop. kami kemudiannya ke Alleira batik at central park. kalau korang nak tahu, Alleira batik ni pun ada juga di Malaysia tau. di bangsar, kl. batik2 kat sini semuanya high quality. lain sangat bila rasa kain batik ni dengan batik dekat pasar2 di luar. memang terus boleh tahu yang ni quality nye terbaik. the best part is, they all bagi kami try anything kat dalam kedai tuuu! terus berlari2 cari baju yang best. hehe.

selendang Alleira batik ni cantik. n senang nak bentuk :)

lawanya zhe twin ni pakai :)
 next stop is at Dian pelangi punye butik dekat kemang. banyak jugak lah yang kami borong. hehe.




tangkapan semasa di kedai buku :D
 esok kami kemudiannya ke tanah abang. this was my first time at tanah abang. ya Allah.. macam orang tak betul dah masa kat sana sebab banyak sangat barang2 yang murah2. yang paling nak menangis haruslah yuyu sebab kain kawin banyak yang super cantik dan super murah! terus teman yuyu dan beli kain kat situ jugak. kalau nak balik mesia macam takkan dapat je harga semurah itu :') sebenarnya tanah abang tu selamat aja, tak ada lah teruk mana.. cumanya sy suggest jgn pergi hari weekend dan elakkan bawa passport dan brg2 lain yang berharga. duit pun kalau boleh letak dlm poket dan asingkan kepada banyak poket. other than that, tanah abang best shopping! makanan kat foodcourt pun best2!

yuyu alahaiiii
 malas dah nak menaip. nak share gambar je. aci tak? hehe :) ni dekat magnum cafe. setakat ni yang sy tahu hanya ada 2 di dunia. US dan Jakarta, how cool is that! makanan sangat sedap. bukan aiskrim je tau. SEMUA sedap. malam tu kami semua kene sugarrush dan sangat hyperactive. tssk.







oh sebelum tu kami ke heritage spa. spa satu badan iolls. kekok jugak lah mula2 sebab tak biasa kan. tapi lama2 best pulak sebab org tukang urut ni dah biasa kot handle orang2 yang kekwat cam sy ni. tak pasal. huhu. overall.. sangat best sebab sy pun sampai tertdo last2 tu. huhu



malam tu selepas makan di magnum cafe, kami ke bandung. walaupun hanya satu malam, tapi kami sempat berjalan2 jugak lah. thanks to mbak elnie for bringing us to several places in bandung. kami ke gedung sate! dan naik ke tempat paling tinggi dan dapat lihat pemandangan bandung. i will definately miss this trip :")





thank you so much to KLM and Indonesian Tourism for sponsoring us. definately Indonesia is the most affordable place to go and have everything all in one. rugi tau kalau tak ke sini. Insha-Allah, akhir tahun ni nak kesana lagi. i miss everything. and i really meant it. thank you for such a great experience and memories. shing and yunshin, u guys are awesome! thank you so much :)

p/s- actually i just went back from jakarta few hours ago using KLM again. tak tunggu akhir tahun dah, in 2 month dah 2 kali pegi. meaning to say that, it's not because of sponsors. it is because everything is nice and tempting (tempting disini bermaksud cafe magnum sbb mlm semalam pun pegi dan harganya bukan semahal chilli's, tony romas dan seangkatan dengannya. tssk) ok bai. hihi.

more info about jakarta/ indonesia :
- Ministry of Tourism and Creative Economy
- The Department of Tourism and Culture Jakarta Capital City Government

22 comments:

  1. wahh bestnyeee! cantik je tgk tempat2 kat sane.. makanan die pn nampak sangat menggiurkan. dah la bce blogpost ni pgi2 bute. hihi btw korang sume sgtt comel! ^^

    ReplyDelete
  2. nice trip sisssssssssssssssssssssssss :D

    ReplyDelete


  3. salam singgah...

    http://emashaklee.blogspot.com/

    Shaklee Independent Distributor...

    ReplyDelete
  4. Fatin... nice photoshoot!! Cantik sgt kowang. InsyaAllah boleh letak dlm wish list ke jakarta naik KLM. doakan ye! Thks for sharing..

    ReplyDelete
  5. best gegila! byk tmpat yg ohsem! pergi plak ngan org2 yg ohsem! mmg best! :D

    ReplyDelete
  6. rindu roomate saya nii! lepas ni yuyu ada entry y7ang penuh dengan gambar fatinnnn je :p

    ReplyDelete
  7. such a great trip fatin..cantik2 semuanya..:)

    ReplyDelete
  8. seronoknya baca bab2 jalan2 ni... =)

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. best sangat tengok sis fatin pergi.:D

    ReplyDelete
  10. Cantik tdg fatin yg kt magnum tu..may I know where u bought it? =)

    ReplyDelete
  11. havent reach there.. hope i can one day :)

    love the pictures.. thanks :D

    ReplyDelete
  12. teman2 yang dimalaysia, jika mau belanja kain dijakarta ada lagi satu tempat belanja kain yang bagus yaitu mayestik.

    ReplyDelete
  13. nice place and nice pics. ehem ehem cik fatin suhana makin cantik la..

    ReplyDelete