Thursday, June 30, 2011

jom buat dessert :)

Assalamualaikum :)

hari ni nak berkongsi 2 resepi untuk korang.
smalam sy, ummi n farah puasa.
makanya haruslah ada pencuci mulut.
tp sy dok leka masak lauk je, ta pikir pun bahan2 ape yg ada
kat rumah untuk buat dessert.
last2, untuk berbuka sy hanya buat strawberry jelly pudding a.k.a
dessert org malas bak kate umi. (-_-)
malas tak malas, habis jugak kan. aha.
jom2, korang boleh buat ni kalau tetamu dtg kat rumah.
boleh bajet hebat masak padahal campur2 bahan je :)

strawberry jelly pudding

bahan2 :
1 paket kristal jeli brand NONA
1 tin susu ideal
1 tin mixed fruit cocktail
*2 sudu besar tepung jagung
*2 sudu besar gula
*1 sudu teh serbuk nescafe

yang bertanda * adalah kalau bahan ada n rajin.
kalau takde, tak perlu lah letak.

cara2 :
1. ambil kristal jelly n masakkan atas dapur.
agak2 dah nak mendidih, tutup api n letak dalam
bekas. masukkan dalam peti.
2. untuk kuah di atas, kalau malas : campur susu ideal dgn
mixed fruit tu, air mixed fruit pun letak skali. kacau2.
letak atas jelly bile jelly tu dah keras. siapp!
kalau rajin : masak susu ideal kat atas dapur. campur tepung jagung,
serbuk nescafe n gula. harus sentiasa kacau, kalau tak dea jadi
berbiji. kacau sampai jadi pekat. sejukkan sekejap.
bile dah sejuk campur mixed fruit tapi tak perlu letak
airnye. then cepat2 letak atas jelly yg dah keras.
masukkan dalam peti b4 makan.
siapp!


done with 1st dessert.
disebabkan rasa bersalah kat family coz buat dessert ala kadar,
malam tu sy buat pure baked cheesecake. rasa nya macam cheesecake
kat giant tu, tapi lebih lembut ala2 sponge tu n lembap.
korang boleh try buat utk raya nanti sbb rasanya sgt sedapp n utk cheese lover,
here's for u :)

pure baked cheesecake.


bahan2 :

• 150g cream cheese
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

cara2 :

1. sediakan periuk, masukkan cream cheese, mentega n susu.
panaskan dengan api perlahan. harus sentiasa kacau, coz if not,
nanti berkerak. nak mudah guna hand whisk. bile semua dah cair, tutup api.
tak perlu tunggu mendidih tau. just nak bagi cair je. then, ketepikan.
2. sediakan 2 bekas. 1 bekas utk putih telur. 1 bekas utk kuning telur.
make sure dalam bekas putih telur tu takde kuning telur ye. kang tak jadi pulak.
huhu.
3. now. kita ambil bekas putih telur dulu. we gonna make meringue first.
pukul putih telur sampai berbuih. *note : gune hand machine mixer lebih cantik hasilnye nanti.
bila dah berbuih, masukkan gula halus n kacau dgn mixer gune
maximum nye speed. make sure pukul sampai meringue korang jadi betul2 ringan.
mcm mana nak tahu meringue korang dah betul2 ringan? terbalikkan bekas tu,
n meringue korang tak bergerak langsung. apetah lagi utk jatuh ke lantai. ;p
maknenye, meringue tu da sampai tahap 'soft peak'. syabas inspektor sahabb!
ketepikan meringue korang.
4. now, kita ambil bekas berisi telur kuning pulak. kacau ngn mixer for about
one minute aja. just nak bg sebati.
5. in the meantime, panaskan oven 160c.
6. tuangkan sedikit demi sedikit kuning telur tadi kedalam bekas adunan creamcheese+mentega+susu tu. kacau seketika.
7. ayak tepung sedikit demi sedikit. (ayak separuh then kacau guna handwhisk,
then ayak lagi, n kacau lagi. buat sampai tepung habis). kacau perlahan
guna satu arah pusingan sahaja. kacau perlahan sehingga sebati.
8. tuangkan esen vanilla dan kacau lagiii perlahan. lastly, tuangkan meringue td
ke dalam adunan. kacau dengan super perlahan menggunakan satu arah pusingan shj.
9. bila korang rasa adunan tu dah sebati, try ambil sudu n kaup adunan yg bawah ke atas.
kalau adunan bawah warna kuning, n kat atas warna putih, means masih tak sebati.
so, keep on kacau slow2. bila korang try kaup, n adunan atas n bawah warnanya
sekata, means dah sebati la tuu :)
10. sediakan loyang utk membakar. boleh alas loyang dengan baking paper.
or boleh oleskan butter kat loyang n after dah oles, ratakan dengan tepung gandum sket.
tp make sure semua permukaan kene. after that, tuangkan adunan ke dalam
loyang.
11. letakkan loyang berisi adunan ke dalam loyang yang lebih besar. kaedah ni
namanya, 'bain marie' or 'steam bath' - utk result kek yg lembap.
12. tuangkan air panas ke dalam loyang yg besar tu sehingga loyang berisi adunan hampir
atau terapung sedikit. kira2, separuh loyang tu berisi air panas. (macam kite
kukus pau kat rumah kat atas dapur tu la kan. aha. )
13. b4 bakar, boleh tabur almond nibs ke, grated cheese ke, apa2 yg korang suke
kat atas kek.
14. bakar around 40mins.
15. dah siap, biar kek tu sejuk dalam loyang. baru bukak.
senang n cantik je bile bukak nanti.
16. siappp!

resepi kedua a bit cerewet, tp bila dah siap n makan..
sure korang lupa penat lelah buat kek ni. tehee.
apa lagi.. selamat mencuba! :)




p/s : tak sangka ramai yg join giveaway sy!! will announce the winner soon Insya-Allah :)
lagi p/s : stock innerneck dah sampai! n shawls pun adeee. coming soon :)

25 comments:

  1. Ok Next Time Bolehhlaa Tryyy
    Cozz Ieqah Ni Bukanlaa Kategori Org
    Rajin Sgt Pun :)

    ReplyDelete
  2. wow, nk try wat la...
    sblm ni tak pernah try wat dessert ^_^

    eh, cara2 wat cheesecake mane??? hehe~

    ReplyDelete
  3. waa.bestnyer resipi!
    tp
    mne cara2 wt cheese cake~~

    cheese cake n pudding tu npk sedap lah! :)

    ReplyDelete
  4. huaaaaa.. sy terpublish td! ahaha. now dah complete :)

    ReplyDelete
  5. waaaaa nk try jgk la... ty fatin... =) nice one

    ReplyDelete
  6. thankss kak fatin. amboih, panjang jugak ye care nak buat pure bake cheesecake tu. mcm kat kedai lah tgk gambar sekali imbas. hee.. thankss for share sis :)

    ReplyDelete
  7. i booked inner neck 1 k black colour, pls do cntct me. Aritu i da email u tp u xreply> Sad. Sokay ni email i k, applebeckly@gmail.com

    ReplyDelete
  8. wah... nampak menyelerakn... yummy!

    ReplyDelete
  9. pandai la fatin masak... kalau saya nak makan benda cm nie beli je kat kedai. hehe. tenkss 4 sharing sygs ! :)

    ReplyDelete
  10. owh... mesti cuba cheese cake itu... :)

    ReplyDelete
  11. sodap nampaknya.

    tapi den ni jenis lambat nak try2 resipi nih. nak request je dessert ni kat tuan blog ni boleyh dak?

    ReplyDelete
  12. pess.. detail! bagus2. *like*

    ReplyDelete
  13. hebat..nasib baik akak x pandai masak desert2 ni..sume pakay beli je....

    ReplyDelete
  14. try la buat ye korang. yg cheesecake tu nampak je pjg, padahal yg pjg2 tu sy dok melalut je. hehe.

    thank youuu :')

    ReplyDelete
  15. kakakk ;D sy join pertandingan memasak dekat sekolah tau.. then die suruh buat dessert hari isnin nih. Luckly kakak post entry nih,dpt inspirasi sikit. Thank youuu (;

    ReplyDelete
  16. bestnya resepi...tq for sharing :)

    ReplyDelete
  17. mcm best je puding tu....
    nk try la...

    ReplyDelete
  18. wah.. mesti sedap kan.. nk try la hihi :)

    ReplyDelete
  19. tq soooo much miss Fatin. love cooking & baking. will try ur recipe soon. :D

    ReplyDelete
  20. nk try cheesecake tuh..tanx fatin ^.-

    ReplyDelete
  21. cheesecake tu bakar dlm oven ke kukus atas dapur je? sbb u ckp bakar tp kukus mcm pau..konpius sket..hihi..

    ReplyDelete
  22. Fatin suhana, hehe, i have tried buat jelly pudding tu. thanks for the recipe =)

    http://fathinzulkifli.blogspot.com/2011/07/2-recipe-mango-jelly-pudding.html

    ReplyDelete