Tuesday, June 28, 2011

manusia itu nggak pernah puas.

Assalamualaikum :)

rasanya sebelum ni sy tak pernah menulis tentang
apa yang orang2 berkata mengenai diri ini.
yang positif, alhamdulillah.
yang negatif, hmm. sy cuba muhasabah diri :')
kalau sy sendiri yg tak lakukan apa2, tentu org tak berkata kan.
walaupun sometimes sy mmg tak buat apa2.

ada yang pernah berkata kenapa lah sy ni sombong sangat.
sy jawab : kalau anda lelaki dan hantar msg2 seperti ingin berkenalan etc,
haruslah sy kurang berkenan. maaf, tapi mmg itu pendirian sy.
kalau anda perempuan, mungkin sy terlepas pandang.
perkara yg paling malas sy buat adalah sy buka inbox fb.
yes, my bad.
i know. tp sy cuba utk perbaiki diri ni dari semasa ke semasa.
sy tak memilih dalam berkawan, cuma bagi sy,
di dunia maya seperti blogging, fb ini..
people tend to judge others by just reading their blog,
or just by looking the picture.
bile dah baca slalu n tau perkembangan seseorang,
dah rasa macam tau everything about that particular people.
but hey, kalau lah org tu tulis pasal happy shj, tak bermaksud hidup dia indah belaka.
mugkin itu salah satu cara dia utk melupakan beban yg dia pikul selama ni.
menulis tentang kebahagiaan dapat menghilangkan sedikit duka.

ada juga yg berkata, kenapalah sy ni nak berlagak alim.
menyampah betul katanya.
kata saya : in my opinion, sy tak tahu lah dimana silap sy smpai
ada yg berkata begitu.
kalau dah nama blog sy, haruslah sy tulis apa yg sy rasa.
blog saya, isi hati saya. mungkin lah kadang2 ada perkara2 agama yang bagi sy,
elok untuk sy sampaikan.. sy tulis di blog. tak salah bukan?
sy mungkin tidak alim seperti ustazah, tp apa yg sy tahu,
sy cintakan agama sy.
enough said, kalau dah rasa sy berlagak alim ke apa sangat,
don't read my blog. will u?
buat awak sakit hati nanti :)

n ada jugak yang berkata, sy ni konon je baik.
kata saya : i don't know what to say. but what i'm sure, u must be someone that didn't know
me in reality. know me face to face. then u can judge.
email me, then we can meet up n have a chat.
it's fair lah kan daripada stalk blog dan fb sy. kemudian buat assumption
sebegitu rupa.

banyak lagi pandangan negatif yg orang cakap.
tapi, biarlah.
byk juga yg telah sy berubah. thanks to u guys.
kalau tak, sy takkan berubah menjadi lebih baik.
tapi tolonglah jgn buat assumption yg seperti awak ni rapat dengan sy.
might be sy macam tu dulu. tapi sekarang?
hanya yg betul2 rapat shj tahu apa yg terjadi pada sy.
i don't need to write it here since i don't think it is necessary.
cukuplah sy bertarung dengan nyawa sy sendiri.
sy lebih menghargai hidup berbanding dulu.
sy lebih menyayangi keluarga berbanding dulu.
jadi, cukup lah.
memang manusia nggak pernah puas.
makanya, belajarlah utk menerima seseorang itu seadanya.


maybe i should live in my own world
without blogging n fb?

till then,
take care people :)

42 comments:

  1. memang susah nak puaskan hati semua orang fatin . sbb manusia bkn je tak puas ape yg dimilikinya tapi tak puas dengan ape yg orang lain miliki. just ignore orang yang cakap buruk pasal awak . yang penting kite tawu ape yang kite buat kan ? :) goos luck dear !

    ReplyDelete
  2. thank you dear fieqa :')
    ya.. ambil yg negatif kalau ianya utk kebaikan diri.
    kalau utk menjatuhkan, i'll ignore it :)

    ReplyDelete
  3. sabarla dear..apa yang kita buat tak semestinya semua orang suka..apa yang penting,kita jadi diri sendiri dan buat apa yang kita rasa betul..:)

    ReplyDelete
  4. erm.. xtaw nk ckp pe. huhu.. sedih plk bc. urm. sabar..ye che wan. Allah knows best. senyum sikitt! senyum banyak2.. xrugi ckp or tulis bnda baik2.. check albaqarah, ayat 216.. my feveret reminder ;)

    ReplyDelete
  5. even diorang tak suka, diorang still bace. so salah sape? diorang kan? :p
    ignore je :)

    haters are the best fan :D

    ReplyDelete
  6. mulut org mmg ssah nak tutup,.biakan aje,.sabar,.=))

    ReplyDelete
  7. fatin, ignore ape org cakap. ppl who mind dont matter. ppl who matter dont mind kann. just be urself. chin up dear :)

    ReplyDelete
  8. suka sangat dengan ape yg kak fatin suhana ckp.I love the part when you said,

    'but hey, kalau lah org tu tulis pasal happy shj, tak bermaksud hidup dia indah belaka.
    mugkin itu salah satu cara dia utk melupakan beban yg dia pikul selama ni.
    menulis tentang kebahagiaan dapat menghilangkan sedikit duka.'

    It's really touch me.serius.

    Anyway,people tends to judge us by viewing how the way we write in da blog.Macam saye jugak.Bila saye minat someting and it is urmm,rather awkward,org trus bg comment negatif berbakul2!Geram ji sangat2 sebab dorg tak kenal siape sye,tp dorg trus buat assumption buruk2.Mmg menyedihkan.

    Anyway,akak.People dlm dunia ni bermacam ragam,jd maybe ade setengah pihak tak puas hati dengan kita.But kita tak boleh nak please sume org jugak kan.So,kita just buat bodoh je lah kan.

    Ignore what people talks bad about you.It's just only a controversy that will made you fell apart.

    Be confidence with yourself.

    ReplyDelete
  9. biarkan manusia tu fatin. 1 x suke tp sejuta suke =))

    "menulis tentang kebahagiaan dapat menghilangkan sedikit duka." sk ayt ni..

    * smile

    ReplyDelete
  10. negatif sungguh pemikiran org2 itu. mereka ingat dgn membaca blog ini akan kenal kita 100%. pemikiran sebegitu amat salah.

    btw, juz ignore them. kalau difikirkan pun tak guna. mereka punyai pemikiran kelas kedua...

    ReplyDelete
  11. kejamnyer mereka....hehe...sabar jelah dikkk! manusia memang gitu lah perangainyerrrr! jgn take serious..ignorekan aje..mesti waktu tulis entry ni ngan muke3 fatin pown masam kan? hehe...namo3! maniskan muke..sebab fatin santek n cute jek..hehe..macammm..manisnya SEPAH ituuuu~:)

    ReplyDelete
  12. people gini tak senang tengok kelebihan yg ada pada diri kita..jeles kat cik fatin tu..sabo yeaa ^_^

    ReplyDelete
  13. ape pun keputusan kakak fatin suhana,lets pray moga2 itu yg terbaik (; ameen

    ReplyDelete
  14. alo...sedihnyee...xpe...BE STRONG GULZ.. U CAN DO IT!!!...

    ReplyDelete
  15. salam kak fatin. Let's look things at the bright side. For one thing, let's assume that the only reason people stalk you is because they care. I mean, if they don't they won't bother reading your blog, and stalking your FB? :) And they get jealous, simply because they can't be like you.

    Do what you always do. One people hate you, ten others love you for who you are :)

    They won't bring you down. Keep holding your faith, and be strong. Lotsa people support you.

    You are just a human being and human being is never perfect. Being perfect is boring :p

    By the way, i like what you said, "menulis tentang kebahagiaan dapat menghilangkan sedikit duka" it kinda relate to me. I hardly reveal my sadness tho I wanted to.

    And oh i think I have rambled much :p Sorry, but just stay strong eyy :))

    ReplyDelete
  16. it's ok..biasala..mulut org kita xboleh nak tutup. suke judge a book by its cover..huhu..tp biarkan..think +ve ok :) xsuma org suke kite..but ramai yg support fatin..don't worry dear ;)

    ReplyDelete
  17. Alaaa sweetiee..sabalaa.just be yourself.
    actually teringin sgt jumpe you coz i pn org kuantan..mmg besh laa lau dpt date dgn u kat tc..hehe..nk jmpee u laa..HAHA

    ReplyDelete
  18. tutup telinga je fatin. dorg jeles tue.. fatin cantik n pandai nyanyi. dlm kelas pendiam je n low profile. terer speaking.. dats all i know about u in class..just chill.. mmg ade je yg xsuke kt kite.. akak pon ade kene cmtu gk.. klu asik dgr org kata smpai bile2 xkn bjaya.. kite dgr ckp ALLAH, ibubapa dan adik beradik je.. die yg knl kite sejak lahir.. all d best..:)

    ReplyDelete
  19. sabar je la fatin..biaq p je pe org nk kate..dorg dok jeles la 2... :) pape pun u r so swet msa senyum..jumpa fatin d sehti bkery..nk tegur tp takut.. :)

    ReplyDelete
  20. manusia mmg xpnh puas dear.. just being urself ;)

    ReplyDelete
  21. mulut org tak sama ngan mulut tempayan yang bole ditutup kan.. sabar ye..so selagi benda yang awok buat tu baik.. just ignore those people yg bole melemahkan orang lain.. memang sampai bila pon takkan dapat nak puaskan hati semua kan.. so, saya rasa awok ni nice and baek je.. i luv u and ur blog also..

    ReplyDelete
  22. They're all just jealous of what you have.
    You're pretty and have a good attitude.
    Be strong. Everything will be alright :)

    ReplyDelete
  23. sgt suke entry ni,,

    bukan senang nk puaskan hati semua orang kan.
    ignore je ape yang orang kate.
    bile orang tak suke,semua yang slah je dye nampak.

    ape yang penting.
    kite jujur dan ikhlas.
    :)

    ReplyDelete
  24. Kak Fatin ! Be strong :)
    always support u

    ReplyDelete
  25. kak fatin, kita mmg xkn boleh pun nk puaskn hti semua org. kalau kita ikut sgt apa org kata, mmg xhduplah kita ni. semua xkena...so, just be strong n be yourself, ok?

    ReplyDelete
  26. be strong kak fatin! sy akn slalu support kak fatin! :)

    ReplyDelete
  27. mulut org fatin..kita x bley ttop..bia lar dorg nk ckp apa pon..jnji kita tau diri kita cmner..b strong k..u can do it..cayok2 ^.^

    ReplyDelete
  28. fatin, be strong ok

    kami kat sini sentiasa sokong fatin :)

    biasala tu, mulut orang. jgn layan sangat..

    nanti sakit jiwa pulak

    yg penting, awk ada family, kwn2, dan si dia :)

    ReplyDelete
  29. salam dik sayang ...don worry people akan judge but u urself n ALLAH serta org yang menyayangi kamu akan tau...u be positif n keep it up with the success u do now k..be happy n dekatkan dr dengan tuhan k syg...akaknye blog dah lame delete kalo x i can post something for u to read..sabar ye..:) u will be fine..

    ReplyDelete
  30. haiii fatin..
    macam2 ragam perangai orang kn...
    sabar la fatin..
    semua ada hikmat.
    blh mintak email?
    nak chat2 dekat ym...

    ReplyDelete
  31. fatin, sabar la ye:)
    manusia mmg pndai berkata-kata tapi hanya allah shj yang mengetahui..sy tertarik ngan ayat fatin
    "people tend to judge others by just reading their blog,or just by looking the picture" yes that is true, ramai yg berebut2 nk jdi kwan but at the same time ramai jgk yg sebaliknya..just beware & be who you are ^_^

    ReplyDelete
  32. let them talk, fatin. tak semestinya orang2 tue semua betul. awak tak rugi pape pun :)

    btw, awak selalu cantik. kite jeles tgk awak. uhuuu :P

    ReplyDelete
  33. ala biasa r tu.....mulut org dan pandangan org xboleh kita halang....biarlah org anggap kita mcm2 yg penting kita tau siapa kita....manusia bukannya malaikat yg lepas dr wat salah...past is past..ada kesedaran dan cuba memperbaiki diri adalah amat penting...jujur sy ckp dr 1st sy nmpk fatin kat youtube sy da tertarik dgn pesonaliti fatin sampailah sy menjejaki blog ni..

    ReplyDelete
  34. kak fatin, lagu dlm blog kali ni comel.. ^^ hihi..
    mase akak letak lgu perfect two saye suke sgt.. :)
    btw.. dont stop blogging keyh.. i luv your writing.. ;D

    ReplyDelete
  35. sabar byk2 ye syg..
    ambil yg positif.
    semoga kita menjadi org yg lebih baik in the future...
    insyaAllah.

    p/s: Islam is the way of life. ;)

    ReplyDelete
  36. Ya Allah sampai macam tu orang tuduh atin.sabar ye sayang.

    ReplyDelete
  37. fatin plz keep writing d blog..
    biarkan org bkata2 yg pntg niat kita..
    im not a blogger but i love 2 read urs..
    msh ramai yg plukan hasil tgn awak utk mgubat kebosanan dan bkongsi rasa walaupun kta tak pnah besua..
    chill ya!

    ReplyDelete
  38. ouhhh..its so touching :(
    just be urself fatin :)
    i do support u in everything that will improve ur life :)
    take care ya :)

    ReplyDelete
  39. =) sabar ea...Dlm dunia ini pastinya ade org yg sedemikian. Bersyukurlah fatin jumpe org yg begitu yg menyebabkan fatin berubah. Cume doakan mereka supaya berubah. Jgn sedih, jgn bimbang, lgi org cakap psl kita, kita yg dapat pahala.InsyaAllah ^^
    teruskan berblogging naa =) hapy2 selalu~

    ReplyDelete
  40. orang takkan berhenti nak mengata dan menilai kita ikut suka hati mereka.. hakikatnya cuma Allah dan kita sahaja yang tau diri kita macam mana. biarkan je dorang. usah peduli sangat. teruskan hidup dengan fikiran +ve n semuanya akan baik-baik saja.

    all the best ok!

    ReplyDelete