Monday, June 6, 2011

go high with high heels.

assalamualaikum.

sy dah lama nak buat entry pasal high heels sebenarnya.
tapi macam.. end up dok berangan depan skrin laptop.
apekes? itu sy kurang pasti. sobs.



to some people who are close to me,
they know that i'm a type of girl who CAN'T wear
anything except heels.
bapak ah. baru sekarang sedar diri.
sebenarnya bukan sebab diri ni rendah (mengaku punn. uhuks) or
apa, tp sbb dah terbiasa since high school.
dulu2 bila sy try pakai heels, sy jalan lebih teratur.
so rasa macam terujaaaa sbb jln cantik. *pehrahsannn.
last2 sy dah terbiasa n tak lenguh pun kalau shopping stakat 2-3 jam.
n pernah masa diploma dulu sy try2 pakai slipar biasa kuar jalan2..
mmg jln terhuyung hayang. rasa mcm kaki ni ringan sangat n
sy jln bengkang bengkok. aaa. mungkin tuh hanye perasaan, tp.
macam tuh la. uhu.

n bile ada shoot apa2.. haruslah pakai yg lagi super tinggi kan.
n sy mmg suke la bab2 ni. ;p
tp kasut2 yg platform bagai hanya utk shoot ngn catwalk saja la.
tak perlu sampai ke mall. tuh melampauu namenye kan. haihs.

btw, baru2 ni masa my family datang kl,
umi dok bising2 suh pakai flat je.
last2 sy kuatkan semangat beli gak 1 flat shoes kat vincci.
ok ini rahsia utk korang : lepas beli sy practise jalan kat dlm bilik
sampai kene marah ngn adik sniri sbb mcm poyoss. sobs.
tp alhamdulillah.. i think i can adapt the new situation.
mungkin bg sesetengah org, normal la.
i mean, come onnnn.. pakai flat je pun kot?
ape susahh? jalan je, bukan kene terbang jd superman ke ape.
tp. huaaaa. derita jugak masa first2 tu. siap melecet sume.
so sy sentiasa bwk handplast so that bile kaki rase melecet je sket,
trus ada pengubatnye :)
n thanks to ninie, my bestie sbb encourage pkai flats.
mase 1st day g class, boleh pulak dea pakai heels.
mmg sy stakat atas skeeeet je pada bahu ninie. uhu.
takpe2. dugaan2.

anyways, ade certain2 sebab kenapa sy berjinak2 dgn flat :
1) boleh effect kesuburan wanita. (risau nehhh, terus rasa nak pakai flat slalu even mase
mandi n tdo (-_-) )
2) kurang keseimbangan badan.
3) effect tukang belakang
4) membahayakan diri sendiri dan org lainn. part ni mmg betul!
kalau buat nye jalan tak rata, n kite terjatuh sorang takpe.
buatnye heels kite terpijak kaki org lain cemane? tak ke ngeri tuu.
tak elok betul sikap selfish ni. *insaf.

ehem. korang pulak mcm mane?
ade tak yg satu geng ngan sy yg pehrahhsann comel bile pakai heels,
tp sebenarnye menyakitkan diri sendiri? opps. ;p
tp apa2 pun, masih tak terlambat.. jom2 kita berjinak2 dgn flat :)

p/s : kalau ade shoot ke apa yg memerlukan heels, tu tak dikira ye. hee.

till then,
take care people :)

30 comments:

  1. klu kcik comel pkai heels oke lg rsa nyer.
    masih balance.
    tp kalau dh si pjg pun pkai er.. rasa tggi sgt.
    sob3.

    ReplyDelete
  2. i love high heel... tp tak biasa pakai sebab bila pakai kejap pun kaki da start sakit.. huhu... sedey...

    ReplyDelete
  3. btuah org boleh pakai heels. cm ieqa prefer flat coz ieqa kind of girl yg tggi . sumtimes teringin jugak nak pkai heels. =)

    ReplyDelete
  4. gambar U semuanyer sumpah !! faboulous!!

    ReplyDelete
  5. sis , saya suke wedges je ..haha senang nk jalan ...
    heel saya banyak bagi orang ....hehe

    ReplyDelete
  6. kalau macam kita pulak , pakai heels setengah jam jew kaki and tulang belakang dah sakit.
    memang tak biasa pakai heels.
    pakai flat senang untuk jalan and tak menyakitkan pun.
    cuma mula mula kalau beli kasut baru kaki memang melecet la kan.
    kita lagi pendek dari fatin kot , 151cm jew tinggi kita.
    pakai flat memang ketara la nampak kita pendek sangat.
    haha.
    tapi yang penting kita selesa.
    :)~

    ReplyDelete
  7. kalau ros, ros prefer pakai kasut flat jek~ sebab kaki ni cam tak leh nak terima kasut tumit tinggi~ :)

    ReplyDelete
  8. naaaaak sgt kai heels .. but sy tgi sgt. huhu. n flat mmg sebati sgt2 dah :p
    sbb kalo kai heels.. kwn2 kite mcm jalan ngan raksasa nti ;p

    ReplyDelete
  9. bdn berat cm kita nie x sesuai kot pakai heels
    cepat sakit kaki & asik risau jatuh je *paranoid betul !!

    ReplyDelete
  10. suke heels and wedges.. and and and selalu kene nasihat supaye memilih flat shoes.. sedihh.

    ReplyDelete
  11. i takleh nak pakai heels sangat sakit pinggang sampai bontot,. ;'(

    ReplyDelete
  12. hye ! sy mmg suka sgt pakai yang tinggi2 ni. Ke mall ke, kelas ke, mmg slalu pakai high heels. Now, tengah gila charles and keith punya platfom wedges. Sumpah lawa.

    ReplyDelete
  13. pakai heels rasa konpiden lebih bila jalan...

    masa belum kawin dulu, memang akak pakai heels sebab nak bgtau yg lelaki rendah pd i sila jangan simpan harapan... no chance, ok....

    pastu, akhirnya jodoh ku dgn lelaki yg tak berapa tinggi jugak.... masa brtunang, bersungguh sungguh dia request suruh pakai flat.... dan masa kawen, bersungguh sungguh pulak akak terpaksa cari kasut kawen flat... mula mula nak buat degil je... nak pakai heels... tapi, atas nasihat mak andam dan photographer yg nak menampakkan gambar kawen kami perfect macam fairy tale... terpaksa la ber flat je... tak sangka sungguh begitu ending nya... padan muka sendiri kaannn...

    tapi, lepas beranak satu ni, akak kembali ber high heels... n my hubby macam dah tak kisah dah.... dah tak kuasa la agaknya tu.... hahahaha...

    ReplyDelete
  14. hurm, bagi alia , lagi better pakai flat jee kot. xtau la.. tapi pakai flat lagi selesa apa.. kalau pakai heels la rasa xselesa.. mcm na jatoh jee.. tapi kalau da biasa mcm kak fatin ok la.... kalau pandai pilih kasut flat sedap la pakainya..kalau flat sgt pun xsedap pakai..rasa mcm pijak bumi sgt kn..

    better pilih kasut flat yg ada 1 inch cukup. hee.. itu pandangan saya la... biasala..budak2 mana bese pakai heels ni.. :)

    ReplyDelete
  15. suka pakai high heels, tp klo pegii mall lama2 tak tahan jugakk, pasti rasa sakit. better pakai wedges lagi laah.

    ReplyDelete
  16. suka pakai wedges lagi sebab xreti nak seimbangkan badan pakai heels..hehe

    ReplyDelete
  17. haha. pakai flat pon cun oke! hehe

    ReplyDelete
  18. mane2 kasut pun boley asal selesa. :)

    ReplyDelete
  19. i love high heels tpi xbole nk pkai lama2... nant skit kaki wuwu... so, byk guna flat or wedges je. heels simpn je hehe bila teringin sgt bru pkai

    ReplyDelete
  20. btl tu, yang penting selesa dan "tak terlalu" menyeksa diri.hehehe

    ReplyDelete
  21. baru berjinak2 dgn heels..
    betul.. rasa confiden die can lebih sikit bila pki heels.. hehe..

    ReplyDelete
  22. bg liwau fatin, g shopping pki flat je... tp klu event ke apa2 majlis xpa kot... pki nmpk lg anggun.. hehee

    ReplyDelete
  23. bler pkai high heels je misti migrain. so kalo nk shoping sy end up pkai ipanema or flat shoes. boleh berlari2 dalam mall. hehe ;)

    ReplyDelete
  24. walaupun lahiriah tinggi, tapi sy tetap degil nak pkai heels ^^. Heels make me feel gorgeous! haha. Bt prefer wearing flip flop or flat kalau shopping :) santai

    ReplyDelete
  25. i love pkai high heels...bt kta rsa confident pd dri...tp krn da lma xpki...(slalu pki flat)..betis n tulang belakang rs skit...tp kdg2...pki jgk..0_0

    ReplyDelete
  26. i heart high heels.....
    walaupun, alhamdulillah 164cm sudah
    tp ttp suke lagik tinggi. ;p
    rasa gojes dan tinggi (eh..mmg lar tinggi sbb pakai heels kan)
    w'pun tau x elok pakai heels slalu sgt , tp nak jugak..kalau dah rase sakit baru pkai thong je..hehehe (^_^)

    ReplyDelete
  27. tinggi Fatin berapa?
    tinggi Farha 156cm je. mmg tak layak jadi model mcm Fatin. hihi.
    Fatin, if u can reply me; skrg Fatin amik degree apa? Dulu Fatin amik DBS kat Jengka kan?

    ReplyDelete
  28. kalau pakai heel ni memang rasa lebih yakin dan badan nampak cantik, curvy and superb je kan..tapi leceh jugak tambah2 nak sarung yang ada tali-tali tu.kalau setakat ke kelas tu mcm agak over:p

    ReplyDelete
  29. Hanie memang sangat cintakan heels. Pastu dah alang-alang pakai heels tu pakai la yang 3-4 inch. Suke sebab rasa konfiden je bile jalan. Pastu yang pasti rasa tinggi la kan..ala-ala nak tutup my height cume 158 cm jew..hahaha..
    Kalau takat round2 shopping pakai heels takde masalah bagi Hanie. Kalau nak soh marathon pakai heel s pown bole.. (sama perasan cam fatin kan..wakakakaka)…
    n y, the fact memang betul heels tak baik utuk kesihatan dan keselamatan diri dan orang lain. Tapi nak wat camane…. T_T… kalau pakai flat memang ras ajalan terhuyung haying asyik tersadung nak jatuh. Boleh??!..

    ReplyDelete
  30. Sya suka high heel. Hehe. Even g kelas. Not really high heels la tpi platform shoes. Ala2 wedges gitew. Lantak la org nak ckap over ke ape, janji saya rasa confident :p

    ReplyDelete